10. Vertelorganisaties en verteltheorie

Stichting Vertellen
De Stichting Vertellen stimuleert en het bevordert het vertellen in Nederland door de contacten tussen vertellers onderling en hun publiek te ondersteunen met allerlei activiteiten: vertelfestivals in Nederland en de Vlaams-Nederlandse Vertelweek in Vlaanderen. De stichting organiseert ook voor het Nederlandse taalgebied activiteiten rondom de Wereldverteldag (World Storyteling Day).

Wereldverteldag (World Storytelling Day)

De Wereldverteldag is in 1991 in Zweden ontstaan en wordt door steeds meer landen opgepakt. In Nederland en Vlaanderen organiseert De Stichting Vertellen deze dag.

De World Storytelling Day is ieder jaar op 20 maart en dan vieren vertellers uit de hele wereld de kunst van het vertellen: het overdragen van verhalen in de mondelinge traditie. In 2024 was het thema: Bruggen bouwen.

Het Verteltheater

Theaterbureau Het Verteltheater regelt vertelvoorstellingen voor scholen, theaters, bibliotheken en festivals. Het Verteltheater heeft een ruime keuze aan vertellers en gezelschappen onder haar hoede. Bij schoolvoorstellingen heeft Het Verteltheater ook lesbrieven beschikbaar. Daarnaast kun je ook terecht voor  workshops en trainingen op het gebied van vertellen.

Videoverslagen van de internationale storytellingconferenties vanuit Istanboel

Allerlei zaken over het hoe en waarom van het vertellen van verhalen komen aan de orde bij de onderstaande internationale conferenties. Het zijn lange videoverslagen, dus neem er even de tijd voor. De opmerkingen over het verhalen vertellen worden meestal geïllustreerd met… ook weer vertellen.

Langere video’s van internationale conferenties

International Storytelling Conference (2011)
:
Andrew Wright vertelt over het belang van verhalen en geeft voorbeelden.

International Storytelling Conference (2012):
Jan Blake (video) What’s a storyteller?
Jan Blake vertelt dat ze met verhalen vertellen haar culturele roots heeft ontdekt: ze woont in Manchester; haar ouders kwamen uit Jamaica en haar voorouders uit West-Afrika. Ze vertelt vooral Caribische, Afrikaanse en Arabische verhalen. In deze voorstelling betrekt ze het publiek zoveel mogelijk met enkele van haar vertellingen:
The rolling pumpkin: over een oude vrouw die bij haar dochter gaat eten. Onderweg wordt ze belaagd door een wolf, een beer en een tijger.

The hunter and the leopardess (Liberia): over een jager die twee luipaardwelpen wil doden, maar moeder luipaard laat dat niet op zich zitten.

Brother Woodpecker and Sister Michelle: een spook- liefdesverhaal uit Jamaica: Sister Michelle wijst de specht af die verliefd op haar is. Daar krijgt ze spijt van als ze door een spook ontvoerd wordt.


Andrew Wright
 vertelt over het belang van verhalen en geeft voorbeelden.

Jan Blake : What’s a storyteller? : hoe ze door verhalen haar roots ontdekte.

Godfrey Duncan, noemt zich tegenwoordig TUUP:  African Carribean history through the art of te spoken word

Godfrey Duncan begeleidt zichzelf met een duimpiano. Het eerste verhaal verklaart waarom een walvis met zijn tanden op elkaar eet. In het tweede verhaal wast Nasreddin Hodja zijn kat, ook al waarschuwt een voorbijganger hem dat zijn kat dan dood kan gaan. Het laatste verhaal is een Nasreddin Hodja-klassieker: Kleren maken de man.

 

International Storytelling Conference (2013):

Kevin LockeThe hoop of life
Kevin Locke verwijst naar zijn Indiaanse roots. Hij begint met The eagle song nadat hij heeft uitgelegd dat er volgens de legende een generatie mensen zal komen met de wijsheid van de adelaar. De adelaar is de voorvader van de mensheid: hij redde de enige overgebleven vrouw na de grote zondvloed. Locke demonstreert ook de indiaanse gebarentaal om te communiceren tussen verschillende volken. Hij besluit met merkwaardige indiaanse hoepeldansen waarbij de hoepels allerlei verbindingen met elkaar aangaan.

Diana FerlatteMany stories but one world
Diana Ferlatte pleit ervoor om door songs, dans en verhalen elkaars cultuur te leren kennen. Ook zij heeft en sterke binding met haar roots, in haar geval haar Afrikaanse roots gemixt met roots van een Amerikaans slavenverleden. Zij gebruikt veel muzikale elementen in haar verhalen.

Twee bijzondere boeken over achtergronden van verhalen

Ik ben van mening dat er grofweg drie manieren om te leren vertellen zijn:

1. Zelf zoveel mogelijk te  vertellen. Voor publiek, in workshops… maar vooral doen en dikwijls hetzelfde verhaal vertellen.
2. Kijken (en luisteren) hoe andere vertellers hun verhalen brengen.
3. Je op de hoogte van veel verhalen stellen (lezen, kijken en luisteren) en kennis van de achtergronden van de verhalen nemen.