Snelle vertel- en taallinks - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Snelle vertel- en taallinks

De links zijn zoveel mogelijk verbonden aan vrije en openbare sites. Het is de bedoeling om je op een snelle manier naar goede internetbronnen te sturen.

VERTELTECHNIEK

www.stichtingvertellen.nl Stichting Vertellen bevordert de contacten tussen vertellers onderling en zet vertelfestivals op. Heeft ook een agenda met landelijke activiteiten, oa. Wereldverteldag.

www.wereldverteldag.nl Speciale dag in maart waarop overal festiviteiten rondom vertelkunst georganiseerd worden. Dit is de Nederlandse versie van World Storytelling Day.

www.verteltheater.nl Boekingsbureau voor vertellers, vertelvoorstelingen en workshops.

www.storytelling-centre.nl Storytelling Centre Nederland biedt cursussen aan op het gebied van verhalen vertelllen.

www.fest-network.eu Internationale website over vertelactiviteiten en aankondiging van de jaarlijkse conferentie voor de Europese vertelkunst.

www.vertelacademie.nl Voor wie zich wil laten scholen in het vertellen van verhalen.

www.nationalevertelschool.nl Biedt training op het gebied van verhalenvertellen.

www.verhalenfontein.com Vertelt verhalen en biedt vertelcursussen aan.

www.vertellen.nl Het Verhalenbedrijf van Marco Holmer belicht veel aspecten van het vertellen.


Voor meer achtergrondinformatie: klik op de tab Vertelorganisaties en verteltheorie


Vertellen met kinderen

Vertellen met kinderen Tips van de bekende verteller Marco Holmer.

www.literacytrust.org.uk Britse site met veel tips waaronder een mooi gratis document met praktische tips om in klassensituaties kinderen te leren vertellen: 28 ways to turn your children into storytellers.


VERHALEN OM TE VERTELLEN


Klassieke sprookjes

www.andersenstories.com Alle sprookjes van Hans Christian Andersen. De sprookjes staan op een werelderfgoedsite, en dat zelfs in zeer veel talen. Klik op de vlag van een land en je krijgt de sprookjes in de gewenste taal.

www.grimmstories.com Alle sprookjes van de gebroeders Grimm. De sprookjes staan op een werelderfgoedsite, en dat zelfs in zeer veel talen. Klik op de vlag van een land en je krijgt de sprookjes in de gewenste taal.

www.efteling.com Sprookjes van de Efteling. Ons fameus pretpark heeft ook een goede site met oa. sprookjes. Ook fijn als voorbereiding als je met kinderen het park wilt bezoeken.

www.desprookjeskist.nl Sfeervol voorgelezen Eftelingsprookjes op video.


Volksverhalen

www.beleven.org: de Volksverhalen Almanak. Zeer bruikbare site met populaire verhalen uit verschillende culturen en godsdiensten, dikwijls rondom feesten door het jaar heen. Je kunt ook op allerlei onderwerpen zoeken. Maarten Sprenger heeft ook een zeer handige symbaloo (verzamelpagina van onderwerpen) gemaakt over deze grote volksverhalenbank: Symbaloo Volksverhalen.

www.verhalenbank.nl De Nederlandse Volksverhalenbank (van het Meertensinstituut). Enorme verzameling volksverhalen, sagen en legenden van Nederland. De site heeft ook een archieffunctie. De teksten zijn niet gestileerd naar hedendaags taalgebruik. Dat betekent dat je bij veel verhalen arbeid moet verrichten om ze weer vertelbaar te maken.

www.verhalenbank.be De Vlaamse Volksverhalenbank. Een soortgelijke opzet als de Nederlandse Volksverhalenbank, maar dan aanzienlijk minder uitgebreid.

www.loreley-verhalen.nl Moderne Broodje-Aap volksverhalen met vreemde, onwaarschijnlijke wendingen en geruchten.

www.gestolengrootmoeder.nl  Fraaie verzameling broodjeaapverhalen met daarbij commentaar en uitleg. Goed bruikbaar voor het onderwijs.

www.americanfolklore.net Talloze Amerikaanse volksverhalen, zowel van indianen als van de kolonisten en andere migranten. Engelstalig.

www.worldstories.org.uk Britse site met veel verhalen voor kinderen in meer dan 30 talen! Je kunt ze lezen, downloaden of streaming afspelen en zo tegelijkertijd meelezen (karaokelezen).

British Council Enorme Britse site met kinderverhalen in meerdere talen: Engels, Japans, Chinees, Russisch, Frans, Spaans en Thais. Educatief bedoeld met een openbare functie: alles is vrij toegankelijk rondom het leren van taal. Ook games, spelletjes, video, voorgelezen verhalen.

Kampvuurverhalen Engelstalige kampvuurverhalen: meestal griezelige volksverhalen.

www.creepypasta.com Engelstalige, moderne horrorverhalen. Mix van internetverhalen over op holgeslagen techniek, geesten via de pc, foute industrieterreinen. Zeer griezelig.

www.jezebel.com Moderne, Engelstalige griezelverhalen. Dikwijls rechtstreekse horror.
www.storyfestjourneys.com Ruim 200 volksverhalen uit allerlei landen om te beluisteren, verteld door Robert Béla Wilhelm & Mary Jo Wilhelm. Je kunt de verhalen ook downloaden. Engelstalig.
www.moralstories.org Verhalen voor kinderen (en volwassenen) met een duidelijke moraal. Engelstalig.


Fabels
De Indiase fabels zijn de oorspronkelijke bron van vrijwel alle fabels. Engelstalige site met bovendien ook een kleine verzameling fabels uit Tibet.
Fabels van de wereld.
Fabels van Aesopus De fabels van de Griekse dichter Aesopus zijn in West-Europa de bekendste fabels. Jean de la Fontaine heeft deze fabels weer opnieuw hertaald en werd daarmee ook een beroemdheid op het gebied van fabels.

Vluchtelingenverhalen

www.vluchtelingenwerk.nl Persoonlijke verhalen van vluchtingen uit gebieden met oorlog of andere maatschappelijke ontwrichting.

www.terredeshommes.nl is een beroemde organisatie die zich verzet tegen uitbuiting van kinderen. Bij deze verhalen staan de positieve ingrepen van de organisatie centraal bij de schrijnende levensverhalen. Nederlands- en Engelstalig.

www.unicef.nl Ook hier verhalen van Syrische kinderen die klem zitten tussen oorlog en geweld.


Feestverhalen


Algemeen

www.beleven.org: feestverhalen: volksverhalen en achtergronduitleg rondom allerlei feesten. Ook daarbij een overzicht met in welke periode of op wat voor data de feesten gevierd worden. De handigste Nederlandse site voor een goed overzicht.

jaarfeesten.blogspot.nl Verhalen rondom jaarfeesten met antroposofische inslag. Oa. Michaelsfeest, Maria Lichtmis, Sint Jan, Advent.

Kijk ook bij de aparte tab van Religieuze- en wijsheidsverhalen. Wijsheidsverhalen kunnen ook een aardig alternatief vormen voor verhalen van godsdienstige feesten.

Sinterklaasverhalen

www.kinderpleinen.nl/sinterklaasverhalen Portal voor Sinterklaasverhalen, liedjes en gedichten.

www.sint.nl Van alles en nog wat over de Sint: verhaaltjes, gedichtjes, video's en complete speelfilms over de Sint.

Kerst

www.beleven.org: kerstverhalen. 'Klassieke', traditionele kerstverhalen.

kerstmisonline.nl Aardige kerstverhalen van bekende auteurs.

www.kinderpleinen.nl/kerstverhalen-kerstmis Kerstverhalen voor kinderen; filmpjes en knutseltips.

Pasen

www.beleven.org/feest/pasen Verhalen over het christelijk Paasfeest, maar ook over de Paashaas. Hier verschillende christelijke verhalen rondom Pasen.

Allerzielen

Allerzielen (2 november). De dag dat de doden herdacht worden.

(Wereld)Dierendag

Werelddierendag (4 okober, sterfdag van Sint Franciscus van Assisi). Genoemd naar de heilige Franciscus die met de vogels sprak en diep respect voor de natuur had. Het verhaal De kleine arme van Assisi.

Haloween

Haloween (Engelstalig) De griezelige Haloweenverhalen rondom geesten worden in Nederlands steeds populairder. Eigenlijk heeft dit feest een religieuze achtergrond: Allerzielen - de dag dat de doden herdacht worden.


Offerfeest en Suikerfeest

Offerfeest en Suikerfeest: de bekendste islamitische feesten.


Mythen

www.mythologie.startpagina.nl Startpagina voor mythologieverhalen. Vooral Europese verhalen.


Religieuze verhalen

Upanishads (Hindoeïsme). Alle Upanishads. Korte, filosofische en esoterische teksten. Nederlands- en Engelstalig.

Baghavad Gita (Hindoeïsme) - Het Lied van de Heer. Kort voor het uitbreken van een veldslag legt Krishna aan de strijder Ardjuna de grondslagen van het bestaan uit. Nederlands- en Engelstalig.

Ramayama (Hindoeïsme). Het eerste deel van de Ramayana online. Nederlands- en Engelstalig.

www.mechon-mamre.org (Jodendom) Op deze site kun je de Tenach (Joodse Bijbelboeken) in het Engels en het Hebreeuws downloaden

www.online-bijbel.nl (Christendom) Alle Bijbelverhalen online in de Statenvertaling; psalmen en gezangen. Ook uitleg over de liturgie en catechismus.

www.statenvertaling.net (Christendom) De Statenbijbel online. Met oa. veel uitleg en achtergronden over Bijbelpassages. Ook veel verwijzingen hoe de Bijbel kunstenaars heeft geïnspireerd.

www.bijbelencultuur.nl De Bijbel in de Nederlandse cultuur: site waarin de invloed van de Bijbel op de Nederlandse maatschappij wordt besproken. Ook verrassend veel actuele thema's komen aan de orde.

www.jongerenbijbel.nl (Christendom) Jongerenbijbel online. Prettige, zeer toegankelijke bijbel met hedendaags taalgebruik.

www.heiligen.net (Christendom) Verhalen over heiligen.

www.ars-floreat.nl (Islam) Hier kun je de Koran in het Nederlands downloaden. Vertaling van het heilige boek van de Islam.


Wijsheidsverhalen

www.zinnigeverhalen.nl Korte verhalen die tot nadenken en bezinning aansporen. Ook goed bruikbaar als alternatief voor kerstverhalen.

www.stiltemomentjes.nl Voor op het gebied van mindfulness, stilte en meditatie.

www.heinpragt.com Zeer korte verhalen met een filosofische inslag ter overdenking. Fijn om te gebruiken.

www.inspirerendeverhalen.nl Korte verhalen die tot nadenken en bezinning aansporen.

www.moralstories.org Verhalen voor kinderen (en volwassenen) met een duidelijke moraal. Engelstalig.
www.femma.be Een paar korte verhalen en teksten over rouwverwerking, dood en loslaten.

Moppen voor kinderen

www.kidsweek.nl Leuke, fijne moppen voor kinderen.

www.donaldduck.nl Dit tijdschrift heeft ook aardige moppentrommel.

www.kindermoppen.be Grote, vrij willekeurige verzameling moppen.

Verhalen in het Papiaments en Surinaams (Sranan Tongo)
www.symbaloo.com/mix/bukidilesa Verhaaltjes in het Papiaments; kuentanan na papiamentu.
Yurlsnet van Sygline Schepers Met verhaaltjes en liedjes voor kinderen. Ook woordpakketten Papiamentu (kijk bij downloads Papiamentu).
Even ter ondersteuning: Antilliaans woordenboek (Nederlands-Papiamentu en Papiamentu-Nederlands). Hier een Nanzi-vertelling in het Arubaans.
Languages of Suriname Hier woordenboeken in verschillende Surinaamse talen (Aukan, Carib, Saramacan, Sarnami Hindoestani, Sranang Tongo)
Surinaams woordenboek Een overzichtelijk woordenboek in allerlei Surinaamse talen: Surinaams en Nederlands.

OVER LEZEN : gratis sites met lidmaatschap van de openbare bibliotheek als inlog


Jeugdliteratuur (gratis bronnen, alleen wel met abonnement van de openbare bibliotheek)
www.jeugdbibliotheek.nl de belangrijkste Nederlandse site met veel boekentips voor kinderen van 8-12 jaar. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen. Een abonnement van de openbare bibliotheek is nodig om in te kunnen loggen. Het bibliotheekabonnement is tot 18 jaar gratis te verkrijgen bij de plaatselijke bibliotheek.
Voor kinderen en hun begeleiders:
  • 0-6 jaar (luisterboeken en (voor)leesboeken; de Digitale Voorleestas.
  • 6-12 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, boeken op AVI-niveau)
  • 12-18 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, lezen voor de lijst)

  • www.jeugdliteratuur.org Mooie informatieve site over jeugdboeken met nieuws, lesbrieven en info over schrijvers. Met nadruk op Belgische producties.
  • www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen! Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen. Onder andere:
  • E-books
  • Luisterboeken
  • Jeugdbibliotheek.nl:
    • De Reading Corner.org: Animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen in een voorleeshoek. In het Nederlands, Engels en Spaans.
    • www.bereslim.nl : interactieve animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen.
    • De Digitale Voorleestas: animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen; met tips voor liedjes en verwerking.


Andere digitale bronnen met een bibliotheekabonnement:
  • Junior Einstein: oefenen met alle vakken van de basisschool, en dat op groepsniveau.
  • Yoleo: Lezen en luisteren tegelijk! Ruim 80 boeken van AVI-start tot AVI-plus.
  • Uittrekselbank: Bekijk de uittreksels (korte verslagen) van bekende jeugdboeken en literatuur.
  • Literom: Boekbesprekingen van jeugdboeken en Nederlandstalige literatuur.
  • Lezen voor de Lijst: hulp bij het kiezen van een geschikt boek voor het lezen op de middelbare school.

OVER LEZEN : andere gratis sites


Yurls-pagina van Rian Visser

De schrijfster Rian Visser heeft doorverwijspagina's (yurls-pagina) gemaakt over allerlei zaken die met kinderboeken, apps en lezen te maken hebben. De verwijzingen zijn voor ouders en voor het onderwijs: bevat met name veel lesvoorbeelden over leesbevordering en creatief schrijven. Klik hier.


Makkelijk Lezen Plein
Het Makkelijk Lezen Plein is de belangrijkste startsite over leesmoeilijkheden. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen, ouders en professionals.
Moeilijkheden met lezen (kinderen).
Moeilijkheden met lezen (jongeren).
Moeilijkheden met lezen (ouders).
Tips voor leerkrachten.


Hulp bij voorlezen

www.voorleesexpress.nl Organisatie waarbij vrijwilligers in taalarme gezinnen komen voorlezen voor kinderen van 2-6 jaar om de (voor)leescultuur te verstevigen en daarmee het gebruik van de Nederlandse taal een extra stimulans geven.

www.martijndewinter.nl/qr-code-kaarten Martijn de Winter heeft digitale prentenboeken via QR-codes beschikbaar gesteld. Je print de codes en je kind kan via een device gelijk het juiste prentenboek laten afspelen.

www.wepboek.nl Vrij beschikbare digitale prentenboeken voor peuters en kleuters. Je klikt op het omslag, daarna zie je een filmpje dat kinderen zich voor het beeldscherm verzamelen: daarna wordt het prentenboek voorgelezen en vertoond. Aan het einde van het boek worden enkle vragen over de tekst aan het kind gesteld.
www.bereslim.nl Site met prachtig geanimeerde prentenboeken. Je hebt wel een code nodig om ze te kunnen bekijken. De code kun je hier ophalen.

Oefenen met beginnend lezen (de eerste AVI-leesniveau's)
www.syboor.eu/edu/woordenlijsten Lezen met de de meest gebruikte leesmethode van de basisschool: Veilig Leren Lezen. Vanaf 2014/2015 oefenwoordjes volgens de Kim-versie met gebruik van de zogenaamde Kernen: woordjes met een opklimmmende moeilijkheidsgraad.
Klik hier voor woordjes oefenen met de oude 2e maanversie.
www.jufleontine.com Juf Leontine heeft oa. spelletjes rondom de eerste woordjes van groep 3 ontwikkeld: de zogenaamde woordzoekers. Om speels te oefenen.
www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.    
Leesbingo's zijn vrij beschikbare kaarten met grappige opdrachten om kinderen tijdens de vakantie aan het lezen te houden. Even googelen met afbeeldingen met als zoekterm 'leesbingo' en je vindt veel voorbeelden.

Oefenen met begrijpend lezen

www.meestermichael.nl Deze basisschoolmeester heeft allerlei oefeningen rondom lezen verzameld, oa. voor de Cito.

www.begrijpendlezen-woordenschat.yurls.net/nl Ook Meester Frank heeft allerlei oefeningen verzameld.

www.wijzeroverdebasisschool.nl : tips voor betrokken ouders. Hoe pak je het aan om te oefenen met begrijpend lezen? Op deze site een aantal praktische tips.

www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.


Wetenschappelijk onderzoek naar lezen

www.leesmonitor.nu Veel informatie en interpretatie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van lezen.


Lezen met een leesbeperking

www.passendlezen.nl Lezen voor iedereen met een leesbeperking, bijvoorbeeld als u blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Als u van deze dienst gebruik wilt maken heeft u een Verklaring Leesbeperking nodig.

Digitaal lezen/lenen
www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen. Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen.

Dyslexie

Symbaloo Dyslexie Maarten Sprenger heeft ook een handige symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over dyslexie.

Startpagina dyslexie Bonte verzameling verwijzingen naar commerciële en niet-commerciële sites die zich bezighouden met dyslexie.

Dyslexieweb Aardige site gemaakt door dyslecten en voor dyslecten. Veel praktijkkennis en ervaringen!

Balans dyslexie (Onderdeel van Balans digitaal) Zeer goede site met veel informatie en verwijzingen. Hier heb je als ouder veel steun aan.

Dyslexieplein Op het dyslexieplein woorden dyslecten geholpen aan de hand van instructiefimpjes.

Impulsenwoortblind Impuls & Woortblind is een belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

Stichting Dedicom: grenzeloos lezen Aangepaste leesvormen voor kinderen met leesproblemen. Met oa. school- en studieboeken, lesmateriaal, folders en tijdschriften. Zeer belangrijk voor ouders met kinderen met een dyslexieverklaring!!

Dyslexie-en-leesplezier.blogspot.nl/ Aardige blog van Nanda Geuzebroek over dyslexie en taalontwikkeling bij zeer jonge kinderen (0-6 jaar).

Boekenlijsten van NBD-Biblion, waaronder makkelijk lezen boeken titels dyslexie. Dit zijn lijsten die openbare bibliotheken hanteren. Voor u interessant om geschikte titels te weten te komen.

Zoeklichtserie van uitgeverij Zwijsen. Aangepaste serie leesboeken voor kinderen vanaf 8 jaar.
www.leesletters.nl Overzicht van allerlei materialen die met dyslexie te maken hebben. Kunnen ook op deze site besteld worden.
www.landvanlezen.nl heeft ook een dyslexie-onderdeel met een opsomming van kinderboeken die geschikt zijn voor dyslectische lezers.
www.yoleo.nl Yoleo, een onlineleesgame, biedt een interessante digitale omgeving voor kinderen die niet zo graag lezen en/of een leesprobleem hebben. Met een lidmaatschap van de openbare bibliotheek kunnen kinderen digitaal alle boeken van de boekenlijst van Yoleo lezen. Meer info over leesproblemen elders op deze site.

Luisterboeken

Symbaloo Luisterboeken Maarten Sprenger heeft ook een handige symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over luisterboeken.

LuisterBieb-app. Een grote keur uit luisterboeken voor kinderen en volwassenen. Voor leden en niet-leden van de openbare bibliotheek.

Luisterboeken Startpagina. Bonte startpagina met vele commerciële en niet-commerciële links naar luisterboeken.

Op Onlinebibliotheek.nl kun je naast digitale boeken ook luisterboeken downloaden. Je hebt dan wel een geldig abonnenment van je openbare bibliotheek nodig.

Boekstart
De site van Boekstart promoot het voorlezen voor baby's, dreumesen en peuters.

Kinderboekenweek
www.kinderboekenweek.nl De site met nieuws over de kinderboekenweek; bekroningen; activiteiten en lessuggesties.

De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen
(eind januari/begin februari) zijn voor kinderen van de voorschoolse periode en hun opvoeders. Site met de 10 mooiste prentenboeken; Prentenboek van het Jaar; activiteiten en verwerkingssuggesties.

De Nederlandse Kinderjury
De Nederlandse Kinderjury kiest jaarlijks in de periode maart t/m mei de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar.

Tips voor goede kinderboeken en auteurs

www.jeugdbibliotheek.nl Nationale site van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met de openbare bibliotheken. Vooral veel informatie over jeugdboeken, ook wat inhoudelijke thema's met filmpjes en verwijzingen naar sites. Voor kinderen van 8-14 jaar.

www.leesfeest.nl Onafhankelijke site met prima tips over kinderboeken en goede doorverwijzing naar gegevens over de auteurs van kinderboeken.

www.jaapleest.nl Recensent/journalist Jaap Friso bespreekt veel kinderboeken op een boeiende manier. Voor wie op de hoogte wil blijven op het gebied van ontwikkelingen in de jeugdliteratuur.

www.pluizuit.be Vijf Belgische veelvraten op gebied van kinderliteratuur promoten het literaire kinderboek.

www.boekenzoeker.org Deze site kan kinderen helpen om boeken te kiezen die bij hun smaak aansluiten. Het werkt als een keuzemenu (genre - thema - leeftijd) waarbij je uiteindelijk bij boektitels terecht komt die passen bij je smaak.

www.leesbevorderingindeklas.nl Femke Ganzeman (leerkracht basisschool) biedt besprekingen van kinderboeken voor de bovenbouw aan met thema's als gevoelens; wereldoriëntatie (!), genres en tiplijsten. Haar doel: leespromotie in de klas. Zeer bruikbare site. Recensies; tiplijsten; vers van de pers; zoeken op wereldoriëntatie; voorleesboeken; boekverfilmingen; dyslexie.

www.vlogboek.nl Korte video's waarin titels van Nederlandse literatuur worden besproken. Met name beschikt voor scholieren van het middelbaar onderwijs.
www.landvanlezen.nl Land van Lezen is een site van uitgeverij Zwijsen over kinderboeken en lezen. Met oa. lesbrieven over Kinderboekenweek, digibordlessen. Het heeft een bijzondere boekenfilter waarbij je oa. op AVI-niveau boeken kunt selecteren.
www.kinderboekenjuf.nl Site met veel tips over kinderboeken en tips om van het lezen een echte leesbeleving te maken. Ook met minilessen voor de basisschool.
www.mevrouwkinderboek.nl Site voor ouders om hun basisschoolkind een boek te helpen kiezen. Je kunt zoeken op jongen/meisje, AVI-niveau, leeftijd en thema.
www.leesbevorderingindeklas.nl Site voor leerkrachten in de bovenbouw van de basisschool. Boekentips voor aansluiting bij wereldoriëntatie en sociaal-emotionele boekentips.


De actuele lijsten van meest verkochte kinderboeken

Top 10 best verkochte kinderboeken van de afgelopen maand: klik hier. Hier zie je meteen de nieuwste trends bij kinderboeken. Er zijn meerdere lijstjes op internet te vinden, maar de verschillen zijn klein.

www.graphic-novels.nl De zogenaamde graphic novels - humoristische teksten met cartoonachtige schetsen - voor kinderen zijn momenteel onstuitbaar. Leven van een Loser; Dagboek van een Muts; De boomhut met ... verdiepingen.


Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken

Gouden Griffel: bekroning door een volwassenenjury van het mooiste literaire kinderboek van het jaar.

Zilveren Griffels: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste literaire kinderboeken.

Gouden Penseel: bekroning door een volwassenenjury van het mooist (door een Nederlandse illustrator) geïllustreerde kinderboek.

Zilveren Penselen: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste geïllustreerde kinderboeken.

Winnaars Kinderjury: de twee populairste, door kinderen in Nederland gekozen boeken van het afgelopen jaar. In twee categoriën: 6-9 jaar; 9-12 jaar. Daarnaast ook de nominaties van de afgelopen jaren.

Prentenboek van het Jaar: jaarlijkse prijs voor het beste prentenboek voor peuters en kleuters.

Prentenboeken Top-tien: jaarlijkse prijzen voor de tien beste prentenboeken voor peuters en kleuters.

ArcheonTheabeckmanprijs De jaarlijkse prijs voor het beste historische kinderboek.


Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken: Vlaanderen

Boekenleeuw: het beste kinderboek.

Boekenpauw: het best getekende kinderboek

Kinderjury (KJV) De beste Belgische kinderboeken van de laatste jaren, beoordeeld door kinderen en jongeren.


Poëzie voor kinderen

Poëziepaleis: zeer goede site met veel lestips.

Poëzieweek: valt jaarlijks in januari/februari. Niet speciaal op kinderen gericht, maar wel interessant om goed te bekijken. Met een apart gedeelte voor het onderwijs.

www.raadgedicht.nl Een soort wedstrijd om het ontbrekende woord in een gedicht te raden. Iedere week een nieuwe kans.

www.poeziepromotiemachien.nl Vrolijke site voor de basisschool en voortgezet onderwijs. Kinderen kunnen op een woord klikken en een afbeelding kiezen. Daarna worden ze verrast met een gedicht + info over de auteur.

www.puzzlingpoetry.nl Spel waarmee je zelf gedichten kunt samenstellen.


Over stripboeken

stripboek.startpagina.nl Een prachtige startpagina met talloze verwijzingen naar series, geschiedenis en trends in stripverhalen.


Vaders lezen voor
De site Vadersvoorlezen.nl stimuleert het voorlezen door vaders aan hun kinderen.

Historische kinderboeken
www.dbnl.org/onzekinderboeken 7000 oude prentenboeken/kinderboeken kun je op deze site lezen en bekijken.


Land van Lezen
Land van Lezen is een site van uitgeverij Zwijsen over kinderboeken en lezen. Met oa. lesbrieven over Kinderboekenweek, digibordlessen.

Lezen in andere talen
www.worldstories.org.uk geeft vooral volksverhalen en sprookjes in veel talen. Veel teksten kunnen gelezen èn beluisterd worden.
ICDL (International Children's Digital Library) geeft kinderboeken zo'n 40(!!) talen om gratis online te lezen.

www.globalstorybooks.net Veel multiculturele kinderverhalen in vele talen. De boeken staan gerangschikt op land.


Twee- of meertalig opvoeden
De site www.kindentaal.nl heeft veel achtergronden en tips voor meertaligheid. Daarnaast vindt u hier de taalontwikkelingsfases van een kind.
De site meertalig.nl geeft ook veel tips over de opvoeding van kinderen in een meertalige situatie.

www.hetbegintmettaal.nl Wil je als vrijwilliger anderen helpen beter Nederlands te leren? Het platform Het Begint met Taal geeft kennis door van en voor vrijwilligersorganisaties op het gebied van Nederlands leren.

Bibliotheek op School
De site van de Bibliotheek op School geeft zeer uitgebreide informatie op het gebied van lezen en leesonderwijs in samenwerking met de openbare bibliotheken.


Hulp bij LITERATUUR

www.literatuurgeschiedenis.nl Een historisch overzicht van de Nederlandse literatuur, beginnend bij de Middeleeuwen, tot en met de 20e eeuw. Besprekingen van literaire stromingen en teksten, met afbeeldingen en literaire tekstfragmenten.
www.dnbl.org Website van de Digitale Bibliotheek voor Nederlandse Letteren (DNBL). Zeer veel gedigitaliseerde literatuur uit verschillende periodes met oa. foto's, video's en geluidsfragementen. Kijk bij het onderdeel Basisbibliotheek voor de beschikbare werken. In combinatie met www.literatuurgeschiedenis.nl een ideaal studiepakket Nederlandse literatuur.
www.gutenberg.org Internationaal gratis aanbod van klassieke literaire werken in veel talen. Ook Nederlandse klassiekers zijn goed vertegenwoordigd.
www.lezenvoordelijst.nl Website die advies geeft bij de keuze en de verwerking van literatuur voor de leeslijst middelbaar onderwijs Nederlands, Duits en Fries. De E-books van de lijst lezen en/of luisteren!
www.boekenzoeker.org Een literaire zoekmachine voor de leeftijd van 8-18 jaar. Door allerlei persoonlijke keuzes te maken wordt je naar geschikte Nederlandse boektitels geleid.
www.mevrouwkinderboek.nl Site voor ouders om hun basisschoolkind een boek te helpen kiezen. Je kunt zoeken op jongen/meisje, AVI-niveau, leeftijd en thema.
www.literatour.nu Literatuursite voor jongeren.
www.deleesfabriek.nl Literaire site voor jongeren tussen 15-25 jaar met een bont aanbod van filmpjes, boekbesprekingen door jongeren en tips.
www.pratenoverromanfragmenten.nl/romanfragmenten/ Site voor leerkrachten en/of leerleerlingen van het middelbaar onderwijs. De site bevat veel romanfragmenten ter kennismaking van hedendaagse romans.
www.vlogboek.nl Korte video's waarin titels van Nederlandse literatuur worden besproken. Met name beschikt voor scholieren van het middelbaar onderwijs.
www.ikvindlezenleuk.nl Aardige site met boekentips voor kinderen, jongeren, ouders en opvoeders. Voor pubers staan er handige leeslijsten (lezen-voor-je-lisjt) op met indeling op moeilijkheidsniveau. De titels zijn vergezeld van recensies en afbeeldingen van de boekomslagen.


VOOR OUDERS MET LEES- EN TAALPROBLEMEN - LAAGGELETTERDHEID


www.oefenen.nl Gratis account aanmaken en dan aan de slag. Geweldige site met taaloefeningen en voorbeelden die aansluiten op taalgebruik in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: oefenen voor basisexamen inburgering taalniveau 1: oefeningen met woorden en foto's.
2BDutch.nl Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. De Nederlandse video's zijn ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees.
Taalklas.nl Taaloefeningen met oa. videofilmpjes.
Klik-en-tik Leren omgaan met de computer en tegelijkertijd taal oefenen.
Lees- en schrijf! Oefeningen en tips om (beter) te leren lezen en schrijven.
Week van de Alfabetisering Ieder jaar is er in Nederland een landelijke actieweek om de laaggeletterdheid terug te dringen. Op deze site worden organisaties en bedrijven aangespoord om mee te doen.
Cambiumned.nl: website voor het vak Nederlands. Oefeningen in stijl, ontleding en woordbetekenis op middelbare schoolniveau.
www.taalvoorhetleven.nl Doelstelling is laaggeletterdheid bestrijden. Je kunt je hier inschrijven voor een cursus of je opgeven als vrijwilliger.
www.woordjesleren.nl Woordjes leren in meerdere talen, oa. Engels, Spaans, Duits, Frans, Portugees, Latijn, Japans.
www.ikleerinbeelden.nl Site voor beelddenkers om woordjes te leren. Uitleg ook in het Engels, Pools en Frans.
www.internetpolyglot.com Site met spelletjes en beelden om snel woordjes in vele talen te leren. Handig dat je met beeld, geluid en letters de woorden van de ene taal met de van de andere naast elkaar kunt zetten... Bijvoorbeeld Arabisch - Nederlands.
www.zichtbaarnederlands.nl/zn/ Site met duidelijke plaatjes om taalsitatuaties in het Nederlands te verduidelijken.

Stichting Lezen en schrijven
Stichting Lezen en Schrijven geeft een breed palet aan herkenning en hulp bij laaggeletterdheid voor volwassenen. Hier enkele voorbeelden:
. Wat is laaggeletterdheid en andere praktische vragen
. Hoe herken je laaggeletterdheid (met filmpje)?
. Hulp bij scholing in taal
. Hier feiten en cijfers over laaggeletterdheid
. Laaggeletterden vertellen hun verhaal

Bibliotheekservice Passend Lezen
Bibliotheekservice Passend Lezen biedt voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Voor blinden, slechtzienden en dyslecten.

Hulp digitale vaardigheden in openbare bibliotheken
De site  www.bibliotheekenbasisvaardigheden.nl is vooral handig voor personen die, in samenwerking met de openbare bibliotheek, bemiddelen om digivaardigheden bij anderen aan te leren. Klik zeker op het tabblad Toolkit!


SPELLING EN WOORDENBOEKEN

Naar mijn verwachting zullen taalapps met veel praktische oefeningen en spelletjes voor telefoon of tablets de 'gewone' sites gaan wegconcurreren. Er bestaan nu al een aantal fantastische gratis apps om de eigen -of andere talen- te leren zoals Duolingo en Memrise.

Hier een aardig artikel over taalapps.

Beter spellen

www.spelling.nl Zeer volledige site met spellingsregels en speelse oefeningen voor jong en oud. Met oa. een speciaal gedeelte voor de basisschool met verdeling in niveau. Bevat ook fijne spelletjes om spelling te oefenen zoals Flappybird.

www.spellingoefenen.nl Vrolijke site voor kinderen om op game-achtige wijze spelling te oefenen. Je per niveau je spelletjes, je woordpakket of je taaldictee kiezen.

www.beterspellen.nl: prijswinnende site om beter te leren spellen. Je kunt je registreren en dan Nederlandse, Duitse, Engelse en zelfs Afrikaanse spelling oefenen.  
www.spelcheck.nl. Rechttoe rechtaan: je vult een woord in en kom je de juiste spelling te weten.
www.spelling.nu: online spellingcontrole. Je plakt een stuk tekst in spelling.nu en je krijgt suggesties voor verbetering qua spelling en stijl. Spelling in het Nederlands, Engels, Spaans en Duits.
www.beetjespellen.nl  Hier eerst registreren voordat je vrij eenvoudige oefeningen kunt maken.
www.webwijzer.nl/lerenonline verwijst naar allerlei educative oefensites. Onder andere spelling (bij woordspelletjes), woordenboeken en talen leren. Bekijk deze site verder ook: zeer groot aanbod met educatieve verwijzingen.

www.spellingtoetsen.nl Op deze site kun je voor groep 6,7 en 8 van het basisonderwijs gratis verschillende Entree- en Citotoetsen op spellingsgebied maken. Voor uitgebreidere toetsen kun je je (betaald) abonneren.

www.woordjes.nl Oefeningen met de spelling van woordjes voor groep 1-8 van de basisschool.

www.squla.nl/woordextra De bekende site www.squla.nl heeft een gratis onderdeel voor leerlingen met een taalachterstand. Woordextra is bedoeld voor kinderen met een taalachterstand.


Woordenboeken
www.vandale.nl
Woordenboek online met natuurlijk de spelling + de betekenis van een woord.
www.woorden.org Woordenboek met oa. quotes en uitgebreide zoekmogelijkheden.
www.etymologiebank.nl Site met historische achtergronden herkomst van woorden en uitdrukkingen.
www.valley-trail.com Uitgebreid Nederlands beeldwoordenboek. Zeer geschikt als je in Nederland komt wonen!

www.straattaal.nl Woordenboek met straattaal: een mix van Surinaamse, Marokkaanse, en Turkse woorden met als basis de Nederlandse taal. Bevat ook enkele filmpjes.

www.slang.net Woordenboek met straattaal met de nadruk op het gebruik van Amerikaanse straatuitdrukkingen.

www.juridischwoordenboek.nl Woordenboek met uitleg over talloze wettelijke termen/begrippen.

Yurlsnet van Sygline Schepers Ook woordpakketten Papiamentu (kijk bij downloads Papiamentu).

Antilliaans woordenboek (Nederlands-Papiamentu en Papiamentu-Nederlands).
Surinaams woordenboek Een overzichtelijk woordenboek in allerlei Surinaamse talen: Surinaams en Nederlands.


Grammatica, stijlfiguren en spelling

www.spelling.nl Zeer volledige site met spellingsregels en speelse oefeningen voor jong en oud.

www.cambiumned.nl: website voor het vak Nederlands. Zeer complete site om Nederlands te leren. Behalve spelling en woordenboeken ook grammatica, spellingsregels en een grote hoeveelheid taallinks. Wordt veel gebruikt op middelbare scholen.


CULTUUR

Landelijke portal cultuureducatie

De landelijke portal voor cultuureducatie: Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Hier het gedeelte voor primair onderwijs van de LKCA met lesideeën, kerndoelen, nieuws en subsidieregelingen.

Startpagina musea
Museumzoeken.nl Zeer uitgebreide startpagina om door te klikken naar talloze musea en hun tentoonstellingen.

www.arttube.nl Videosite over kunsttentoonstellingen van bekende Nederlandse musea.


Europese cultuur

www.europeana.eu Reusachtige portalsite over culturele en wetenschappelijke instellingen uit verschillende Europese landen. Wel handig om een account te hebben bij Pinterest, want veel presentaties worden doorgepind. Als je op 'settings (tandwieltje)' klikt kun je kiezen uit 20 Europese talen waaronder Nederlands!


Werelderfgoed online

www.webwijzer.nl/leren-online/werelderfgoed Je kunt online op bezoek in wereldberoemde musea en gebouwen als de Sint Pieter en het Anne Frankhuis.


Google Arts & Culture

Google Arts & Culture Spectaculaire interactieve verzamelingen van kunst en cultuur over de hele wereld. Zeer veel musea, ook natuurhistorisch. Hier een voorbeeld van 3D dinosaurusfilm.

Gratis afbeeldingen en muziekfragmenten
www.pixabay.com/nl Afbeeldingen van hoge kwaliteit en vrij van rechten. Ook gratis muziekfragmenten. Ook gratis video's van hoge kwaliteit.
www.docs.google.com/forms Gratis formulieren ontwerpen.


NEDERLANDSE GESCHIEDENIS


www.entoen.nu Zeer uitgebreide, overzichtelijke site over de Nederlandse geschiedenis in belangrijke tijdvakken (canon).

www.regiocanons.nl Startpagina van Entoen.nu waarbij je doorgestuurd kan worden naar de canon van regio's in Nederland.

www.entoen.nu Vensterplaten (schoolplaten): een ouderwetse techniek weer nieuw digitaal leven ingeblazen: vensterplaten. Ze bestaan uit grote schoolplaten die vroeger aan de muur werden gehangen om uitleg te geven over een onderwerp. Hier gebeurt hetzelfde: een keur aan ontdek- en vertelplaten, maar dan digitaal en met doorklikmogelijkheden.
www.beeldbankenstartpagina.nl Zeer uitgebreide startpagina met verwijzingen naar beeldbanken en archieven op gemeente, onderwerp, provincie. Bevat ook verwijzingen naar archieven met geluidsopnames.
www.hetgeheugenvannederland.nl Enorme beeldbank van de Koninklijke Bibliotheek. Bevat foto's, affiches, schilderijen, afbeeldingen van meer dan 100 Nederlandse bibliotheken, musea en archieven.

www.eye.nl Grote verzameling met gegevens over alle Nederlandse (speel)films. Een aantal films zijn ook vanaf de site te bekijken. Klik hier.

www.delpher.nl Enorm digitaal, historisch archief van Nederlandse tijdschriften, boeken, kranten en krantenknipsels van de Koninklijke Bibliotheek. Hier een introductiefilmpje over de zoekmogelijkheden binnen Delpher.

www.gahetna.nl Het Nationaal Archief: enorme verzameling gegevens over de Nederlandse geschiedenis.

Meneer Roy heeft een prachtig, zeer compleet yurl.net over Nederlandse geschiedenis. Wat ik speciaal vind zijn de vele links naar de koloniale geschiedenis van Nederland met haar overzeese gebiedsdelen (Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië). Hier vind je ook de minder fraaie kanten van de geschiedenis van Nederland (uitbuiting, slavernij). Als je op zijn site bent: even naar beneden scrollen voor een goed overzicht.  
www.historianet.nl Uitstekende wereldgeschiedenissite van het tijdschrift Historia. Modern en aantrekkelijk uitgevoerd.
www.tweedewereldoorlog.nl Uitstekende portal voor het onderwerp Tweede Wereldoorlog en de jaarlijkse herdenking.

Gegevens om een stamboom te maken

www.wiewaswie.nl Mooi startpunt om gegevens over je familie te zoeken.
www.cbgfamilienamen.nl De Nederlandse familienamenbank biedt de herkomst van vele familienamen.


KINDEREN ZOEKEN OP HET INTERNET


Over zoekmachines voor kinderen

JEUGDBIEB
www.jeugdbieb.nl: zeer goede zoekmachine voor kinderen.
Bij veel informatieve onderwerpen staan ook sisocodes die verwijzen naar de plaatsing van boeken in de openbare bibliotheek. Als je dus de sisocode noteert kun je met dat plaatsingsnummer naar de openbare bibliotheek gaan en daar boeken over hetzelfde onderwerp vinden. Je kunt in deze site ook op thema, onderwerp en zelfs op alfabet van onderwerp zoeken (in dat geval even naar beneden scrollen en klikken op 'zoeken van a-z').


Start.slimzoeken.nu
Maarten Sprenger heeft ook een startpagina voor start.slimzoeken.nu om kinderen slim te leren zoeken op het internet. Klik hier of op de afbeelding van het ruimtemannetje hieronder.



Symbaloo Informatievaardigheden

Maarten Sprenger heeft ook een mooie symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over informatievaardigheden. Klik hier.


Meester Sipke: zoekmachine voor kinderen
www.meestersipke.nl Zoekmachine voor kinderen van 6-12 jaar. Rustige, ordelijke opbouw. Ideaal voor werkstukken en spreekbeurten.



OVER SPREEKBEURTEN, WERKSTUKKEN EN WETENSCHAP VOOR KINDEREN

www.wikikids.nl is de Wikipedia voor kinderen. Wikikids biedt een uitstekende eerste stap om je kind zich te laten oriënteren op allerlei onderwerpen. Er is ook een Wikikids in het Engels, Spaans, Frans en Duits, Armeens, Grieks, Italiaans en Russisch.

Als tweede stap zou ik de zoekmachines voor kinderen aanbevelen (zie hierboven). Als derde stap kun je naar speciale websites gaan die informatie rondom bepaalde onderwerpen verzamelen. Een aantal van die websites staan hieronder genoemd.

Als je actuele onderwerpen voor je spreekbeurt zoekt kun je ook naar de websites van allerlei informatieve jeugdtijdschriften gaan. Ze hebben dikwijls zeer actuele en aantrekkelijke websites! Op tijdschriftengebied vind ik www.wibnet.nl de mooiste actuele site (vanaf ong. 11 jaar).


www.bibliotheekonline.nl staat ook kwalitatief prima materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk.

www.proefjes.nl Wil je proefjes laten zien? Klik hier.

www.sciencespace.nl Goede site voor proefjes en werkstukken op wetenschappelijk gebied.

www.spacescoop.org Geweldige site over het heelal, en dat ook nog eens in vele talen!
www.expeditionchemistry.nl Aardige chemische proefjes.

www.weekvandewetenschap.nl In oktober valt steeds de week van de wetenschap. Aardige, nieuwsgierigmakende site over wetenschap. Ook staan de open dagen van wetenschappelijke onderzoekscentra en musea genoemd met een beschrijving van de programma's.

www.scientias.nl Fijne site voor jongeren met wetenschap die aansluit op de dagelijke actualiteit.

www.kennislink.nl Ook wel bekend onder de naam Nemo-kennislink. Heerlijke nieuwssite op het gebied van wetenschappelijke ontdekkingen. Geeft ook agenda's van lezingen in den lande op het gebied van wetenschap. Pittige inhoud.

www.webwijzer.nl/leren-online/colleges-online Voor de hoogvliegers: cursussen en lezingen door universiteiten voor iedereen online gezet. Met Nederlandse, Duitse en Engelse colleges.

www.soortenbank.nl Grote site met vrijwel alle diersoorten, planten en paddenstoelen die in Nederland voorkomen. Aanrader: de quiz van de site.

www.junioreinstein.nl Oefen effectief voor cito, eindtoetsen, begrijpend lezen en werkwoordspelling met de leer-en oefenboeken van Junior Einstein. het beste oefenmateriaal, samengesteld door professionals uit het onderwijs. Met betaald en gratis oefenmateriaal voor schoolvakken.
www.junior.ai-cursus.nl/home Cursus voor kinderen om vanalles over Artificiële Intelligentie (AI) en robots te weten te komen.
www.thisxdoesnotexist.com Allerlei vormen van nepnieuws bekijken met uitleg en achtergronden.


VEILIG INTERNETTEN


www.veiliginternetten.nl Tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten.
www.vpngids.nl/veilig-internet  Actuele tips en informatie over hoe je een computer en internetbeveiliging kunt beveiligen. Prima site.

DIGIBORD


Naast voorbeelden die je van Facebook of met name van Pinterest kunt halen zijn hier een paar aardige sites/portals.

www.schoolbordportaal.nl Zeer grote portal naar allerlei vakgebieden op groepsniveau binnen het onderwijs met oa. portals naar musicals; lesmateriaal (hier voorbeeld over de Sint).

www.kennisnet.nl/leren-ict/digiborden Grote portal over het gebruik van digiborden

www.digibordopschool.nl Ook hier een enorme hoeveelheid downloadbaar lesmateriaal voor de basisschool.

www.onderwijsgek.nl Een site van onderwijsadviseur Marcel Schmeier met veel tips en downloads.

Linda Humme heeft een yurls.net gemaakt met zeer veel praktische verwijzingen en voorbeelden op nagenoeg alle onderdelen van het basisonderwijs.

Meester Michael heeft een ook groot yurl.net gemaakt met heel veel voorbeelden voor het basisonderwijs, zelfs tips bij heel veel onderwijsmethodes, en dan ook nog per leerjaar en onderdeel!

Bij Books2download.nl.blog vind je erg veel tips over lezen en kinderboeken.

Talentenkijker. Gratis lespakket voor ontdekken van talenten van kinderen op wetenschappelijk gebied.

www.leraar24.nl De site Leraar24: video's en dossiers over de onderwijspraktijk houdt zich bezig met onderwijskunde, competenties en delen van kennis en meningen over het onderwijsvak. Hier een gedeelte voor de basisschool.

www.primaonderwijs.nl is sterk op de actualiteit gericht en geeft veel korte impressies van inhoud (oa. lespakketten) die daarna veelal gekocht kan worden. Hier het gedeelte voor het basisonderwijs.

www.onderwijsmaakjesamen.nl Site van een onderwijsadviesbureau waar veel lessen en ideeën voor het onderwijs worden gedeeld.

www.onderwijsincijfers.nl geeft wetenschappelijke bevindingen en statistieken op het gebied van onderwijs in Nederland.

www.wikiwijsleermiddelenplein.nl Site om lesmethodes en leermaterialen te bekijken en te delen. Wel eerst een account aanmaken.

www.prowise.com Uitgebreide informatie over de hardware en de software die je bij het onderwijs kunt gebruiken. Is een commerciële site, maar toch met veel info, voorbeelden en goede digitale uitleg voor het gebruik van moderne hulpmiddelen. Wel eerst een account aanmaken.


www.veiliginternetten.nl Tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten.
www.vpngids.nl/veilig-internet  Actuele tips en informatie over hoe je een computer en internetbeveiliging kunt beveiligen.    actuele tips en  

VERSCHILLENDE STROMINGEN IN OPVOEDING EN ONDERWIJS

Uitleg in het kort
Klik hier voor pedagogische stromingen in de kinderopvang met oa. Dalton, Freinet, Montessori, Reggio Emilia, Pikler, Steiner.
Klik hier voor pedagogische stromingen in het basisonderwijs met oa. Daltonschool, Freinetschool, Jenaplanschool, Montessorischool, Vrije School (antroposofisch)

Meer uitgebreide uitleg verschillende vormen in het basisonderwijs


Openbaar onderwijs

www.openbaaronderwijs.nu Onderwijs zonder voorkeur voor één bepaalde levensbeschouwing.


Speciaal onderwijs

speciaal basisonderwijs Een waaier van onderwijsvormen voor kinderen met een handicap, stoornis of chronische ziekte.

passend onderwijs Sinds augustus 2014 hebben scholen een zorgplicht om alle kinderen die een extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden.


Bijzonder onderwijs (ook wel: 'vrij onderwijs' genoemd)

Deze soorten onderwijs vallen in twee grote groepen uiteen: het onderwijs met een godsdienstig uitgangsprincipe (ook wel: confessioneel onderwijs) en het onderwijs dat uitgaat van een bijzondere onderwijskundige methode (ook wel: algemeen bijzonder onderwijs).


Enkele vormen van confessioneel onderwijs in Nederland

(Rooms)katholiek onderwijs met als uitgangspunt de Bijbel en de sturing van het pauselijke bestuur in Rome.

Protestant-Christelijk onderwijs ook met als uitgangspunt de Bijbel, maar wijst de aansturing van het kerkelijk instituut in Rome nadrukkelijk af (protest / protestant).

Islamitisch onderwijs gaat uit van de Koran en de Soenna.


Enkele vormen van algemeen bijzonder onderwijs in Nederland

www.dalton.nl Daltononderwijs met als grondlegger Helen Parkhurst (1887-1973).

www.freinet.nl Freinetonderwijs met als grondlegger Célestin Freinet (1896-1966).

www.montessori.nl Montessorionderwijs met als grondlegger Maria Montessori (1870-1952).

www.vrijescholen.nl Vrije Schoolonderwijs met als grondlegger Rudolf Steiner (1861-1925).

www.jenaplan.nl Jenaplanonderwijs met als grondlegger Peter Petersen (1884-1952).

www.nutalgemeen.nl Nutsonderwijs is ontstaan vanuit de doelstelling van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Onderwijs onafhankelijk van een bepaalde levensbeschouwing of maatschappeljke stroming.


Hoe presteert de basisschool?
Uiteindelijk zal het voor de keuze van veel ouders interessant zijn of het een kwalitatief goede basisschool is waar hun kind naar toe zal gaan. Op site allecijfers.nl/basisscholen-overzicht staan veel prestatiegegevens van de afzonderlijke scholen per woonplaats. Je kunt ook deze raadplegen: www.scholenopdekaart.nl/basisscholen.

VERSCHILLEN TUSSEN JONGENS EN MEISJES QUA TAALONTWIKKELING

Klik hier voor uitleg verschillen in leerontwikkeling tussen jongens en meisjes met de nadruk op de ontwikkeling van jongens.

Klik hier voor discussie waarom mannelijke leerkrachten verdwijnen in het onderwijs.
Klik hier voor omgaan met genderverschillen in de klas.
Klik hier voor een informatief tijdschrift over verschillen in lezen tussen jongens en meisjes.









Terug naar de inhoud