Digitale prentenboeken - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Digitale prentenboeken

Wil je een digitaal prentenboek bekijken? Klik op het omslag.

Digitale prentenboeken

Animatie: Jan Verbart en Ger Mathijssen

Onze animaties werden gemaakt voor Bibliotheek Breda en zijn zoveel mogelijk aangepast naar de leeftijd van het kind waar het boek voor bedoeld is, en niet vormgegeven voor 'alle' leeftijden. Dat uit zich in een langzamer tempo en beperking van de beweging binnen de illustraties. De producties hebben dus meer verwantschap met Tsjechische animaties dan met Disney. Voor alle producties is toestemming van de desbetreffende uitgeverij gekregen. Jammer genoeg hebben we een aantal producties moeten terugtrekken omdat de toestemming van de uitgeverij werd ingetrokken. Het gaat om: Trompet voor Olifant van Max Velthuijs; Het kind van de Gruffalo / Julia Donaldson en Axel Scheffler; Wat nu, Olivier? / Phyllis Root; Dat ben jij, Kiki! / Amy Hest. Onderstaande digitale prentenboeken kun je nog wel bekijken.

2009 Worteltjestaart / tekst: Annemarie Bon; ill. Gertie Jaquet
Uitgeverij: herdruk bij uitgeverij The House of Books. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Kinderboekenweek thema: Aan tafel!
Een prachtig tijdloos verhaal over waar het voedsel vandaan komt. Voor veel kinderen een echte eye-opener. Later hebben Annemarie Bon en Gertie Jacquet nog verschillende andere kinderboeken met Haas als hoofdfiguur gemaakt. Ze geven ook een aardige nieuwsbrief uit over Haas waar je je op kunt abonneren.
Het boek Worteltjestaart is inmiddels opnieuw uitgegeven met een iets gewijzigde titel en omslag: Haas wil worteltjestaart.
Website van de schrijfster Annemarie Bon: www.annemariebon.nl
Website van de illustratrice Gertie Jaquet: gertiejaquet.wordpress.com

2007 De koning met de paardenoren / tekst: Eric Maddern; ill. Paul Hess
Uitgeverij Christophoor. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.  
Kinderboekenweek thema: Subrosa.
Een klassiek volksverhaal, opnieuw bewerkt door Eric Maddern. Ik houd van volksverhalen met hun ijzersterke plots die dikwijls lang tegen de tand des tijd bestand zijn. Dit verhaal gaat over de druk die ontstaat als je een groot geheim moet bewaren en hoe je dat kan slopen. Volksverhalen en sprookjes bieden meestal oplossingen aan het eind, en dat is hier ook het geval.
Uitgeverij Christofoor houdt van wijsheidsverhalen, en daar is  De koning met de paardenoren een mooi voorbeeld van.
Kinderboeken van uitgeverij Christofoor: www.christofoor.nl


2007 Kleine Kangoeroe / tekst en ill.: Guido Van Genechten
Uitgeverij Clavis. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 2,5 jaar.
Nationale Voorleesdagen
Kleine Kangoeroe vindt het wel prima dat moeder haar overal mee naar toe sleept. Maar mama Kangoeroe wil haar kind zelf laten springen. Een vrolijk en gevoelig verhaal.
De Belgische illustrator/schrijver Guido Van Genechten is een wereldtopper op het gebied van prentenboeken voor jonge kinderen. Ik ben een groot fan van hem.
Website van Guido Van Genechten: www.guidovangenechten.be


2006 De leeuw is los / tekst: Malous Goossens; ill. Alex Noriega
Uitgeverij Bekadidact. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Kinderboekenweek thema: De leeuw is los!
Kinderen besluiten een grap uit te halen. Ze verkleden zich als ontsnapte leeuw in de dierentuin. Paniek!
Het thema van de kinderboekenweek bracht ons naar een minder bekend prentenboek. Tussen de tekst en de illustraties zaten nog wat 'gaatjes' die visueel aangevuld moesten worden. Ger heeft dat creatief opgelost door achtergronden van Het Valkenberg (stadspark in het centrum van Breda) in te lassen. Kinderen zijn onder de indruk van het gebrul van de leeuw.

2005 Het toverstokje / tekst: Rian Visser; ill. Klaas Verplancke
Uitgeverij Gottmer. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Kinderboekenweek thema: De Toveracademie.
Timo ontdekt een toverstokje en gaat aan het toveren... maar hoe tover je alles terug in de oorspronkelijke staat?
Grappig en spannend prentenboek met fantastische illustraties van Klaas Verplancke. Het boek is later opnieuw uitgegeven onder de titel Timo en het toverstokje.
Website van Rian Visser: www.rianvisser.nl.
Website (Engelstalig) van illustrator Klaas Verplancke: www.klaas.be

Animaties rondom het Prentenboek van het Jaar

In januari / februari start jaarlijks een voorleescampagne waarin de tien mooiste prentenboeken van afgelopen jaar centraal staan. Rondom het winnende boek - het Prentenboek van het Jaar - verschijnen de laatste jaren allerlei video's en liedjes. Hier een overzichtslijst van Het Prentenboek van het Jaar.

Tijdens de Voorleesdagen komt er een kleine uitgave van het winnende prentenboek voor 5 euro uit. In het boekje staat een code waarmee je de gratis app van het prentenboekje kunt activeren.Links: Fiet wil rennen / Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit (Prentenboek van het Jaar 2011). Voorlezer: Frank Groothof


Rechts: Mama kwijt / Chris Haughton (Prentenboek van het Jaar 2012). Liedje van: Cubiss Tilburg.

Links: Boer Boris gaat naar zee / Ted van Lieshout en Philip Hopman (Prentenboek van het Jaar 2015).


Rechts: We hebben er een geitje bij! / Marjet Huibers en Iris Deppe (Prentenboek van het Jaar 2016). Liedje van Marjet Huibers ;  zang Liesbeth Janse.

Links: De Kleine Walvis /  Benji Davies is het Prentenboek van het Jaar 2017. Liedje uitgevoerd door Half Way Station.

Nijntje

www.nijntje.nl is een prachtige site voor zeer jonge kinderen met prima Nijntje-apps voor peuters en een paar aardige videofilmpjes over het populaire konijntje van Dick Bruna.

Digitale prentenboeken van Kindertube.nl

Kindertube.nl heeft een enorme verzameling filmpjes van allerlei kinderprogramma's en verhaaltjes voor kinderen. Een van de onderdelen gaat over gedigitaliseerde prentenboeken. Bij Kindertube heet dat onderdeel 'voorleesanimaties'. Ze zijn erg verschillend van kwaliteit.

In verschillende televisiekinderprogramma's zijn ook allerlei boeken voorgelezen. Bijvoorbeeld:
Prentenboeken van Koekeloere
Prentenboeken van Zandkasteel
Verhalen van de Boze Heks (naar de boeken van Hanna Kraan)

Ook bijzonder: Sprookjes van de Efteling voorgelezen op audio. Ook op audio: de serie Lekturamasprookjes,  op audio, met beperkte animatie. Vele ouderen kennen deze sprookjes die vroeger op geluidscassette verschenen. Nostalgie? Hier zijn een aantal luistersprookjes van Lekturama.

Afbeelding hieronder: onderdeel van de site van www.kindertube.nl.


Prentenboeken van de SchoolTV beeldbank

De SchoolTv beeldbank heeft behoorlijk veel animaties die nogal wisselend van kwaliteit zijn. Als je het overzicht van de animaties oproept moet je even op een akkoord voor de cookies drukken, anders blijf je maar wachten.
Hier een aardig voorbeeld uit het bestand van de SchoolTv: Kasper de timmerman (naar het prentenboek van Lars Klinting) gaat over klussen in huis. Is weer eens iets anders!
Nog een aardige: Superbeesje naar het prentenboek
van Guido van Genechten.

Digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslim heeft een groot aantal prentenboeken voor kleuters op een mooie, kwalitatieve manier geanimeerd. Tijdens het verhaal kunnen kinderen allerlei vragen beantwoorden.
Je hebt wel een betaalabonnement nodig om de prentenboeken te gebruiken. Veel basisscholen werken met dit materiaal.

Meer weten over Bereslim? Klik hier.


Prentenboeken van WePboek

De digitale prentenboeken van WePboek zijn verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 2-3 jaar; 3-4 jaar; 4-5 jaar. Klik in het hoofdmenu van de site op Ga naar de kindersite  om een overzicht van de aangeboden titels te zien.
 
De animaties zijn bedoeld om de taalvaardigheid te vergroten.
 
Het begin van alle filmpjes toont hetzelfde ritueel: je ziet spelende kinderen in een huiskamersituatie. Een kindertekening van een rode koppoter (zie afbeelding) springt in het rond. Dan springt de koppoter naar het beeldscherm in de kamer en de kinderen gaan kijken.


Links: Zaza en het potje naar het gelijknamige prentenboek van Mylo Freeman.


Rechts: Bang mannetje naar het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein.

De animaties worden twee keer achter elkaar vertoond. De eerste keer ziet het kind het verhaal in zijn geheel. De tweede keer komt de koppoter weer tevoorschijn. Hij onderbreekt de animatie steeds met vragen aan het kijkende kind. Het kind moet de antwoorden roepen naar de koppoter. Na een kleine wachttijd volgt het goede antwoord. De animaties gaan langzaam: dat is voor een volwassene lastig om het geduld bij te bewaren. De keuze van de prentenboeken is prima, maar de strakke educatieve opbouw van de animaties doet gemodelleerd aan. De uitwerking is correct maar af en toe nogal saai.

De filmpjes zijn ook uitgegeven als DVD en bij veel openbare bibliotheken te leen.


Storybird: kinderen maken zelf een digitaal prentenboek

Op Storybird kunnen kinderen zelf aan de hand van sets bestaande afbeeldingen een digitaal prentenboek op het internet maken. Je dient wel eerst een account aan te maken. De werkwijze is best eenvoudig. Je sleept een aantal plaatjes in volgorde en je typt er een verhaal bij. Daarna kun je het prentenboek opslaan en de 'embedded code' mailen naar belangstellenden.  
Hoe gaat Storybird in zijn werk? Klik op uitleg.
Hier een aardige (Engelstalige) video-uitleg.

Zijn er ook nadelen aan Storybird? Jawel, alleen Engelstalige verhalen worden in de bibliotheek van Storybird gedeeld en opgeslagen. Nederlandse verhalen kun je alleen onder je eigen account opslaan en als je de link van het verhaal wilt mailen kun je dat niet binnen de mailbox van Storybird doen. Kopieer de link van je verhaal (embedded code) dan even en mail vanaf je eigen E-mailadres, dan lukt het wel.

Tip: Mocht je als leerkracht met je klas met Storybird gaan werken, dan kan het handig zijn om voor je klas één account te maken: je kiest dan bij het aanmelden voor 'teachers account'.

Book Creator / Boekenmaker (app voor android en IOS): kinderen maken zelf een digitaal boek

Met de app van Book Creator kunnen kinderen zelf een digitaal (prenten)boek maken. De werkwijze gaat al veel verder als met Storybird. Je kunt met Boekenmaker zelf heel makkelijk afbeeldingen, foto's en zelfs video in je digitale boek plakken. De tekst kun je zelf opmaken en je kunt zelfs binnen de app zelf afbeeldingen tekenen. Op het laatst kun je je productie als epub delen met anderen.
De werkwijze is sterk intuïtief. Kortom: een spectaculaire app.
Je kunt een gratis app downloaden waarmee je 1 boek kunt maken: daarna dien je een betaalde versie aan te schaffen.

Terug naar de inhoud