Digitale prentenboeken - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Digitale prentenboeken

Animaties rondom het Prentenboek van het Jaar

In januari / februari start jaarlijks een voorleescampagne waarin de tien mooiste prentenboeken van afgelopen jaar centraal staan. Rondom het winnende boek - het Prentenboek van het Jaar - verschijnen de laatste jaren allerlei video's en liedjes. Hier een overzichtslijst van Het Prentenboek van het Jaar.

Tijdens de Voorleesdagen komt er een kleine uitgave van het winnende prentenboek voor 5 euro uit. In het boekje staat een code waarmee je de gratis app van het prentenboekje kunt activeren.Links: Fiet wil rennen / Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit (Prentenboek van het Jaar 2011). Voorlezer: Frank Groothof


Rechts: Mama kwijt / Chris Haughton (Prentenboek van het Jaar 2012). Liedje van: Cubiss Tilburg.

Links: Boer Boris gaat naar zee / Ted van Lieshout en Philip Hopman (Prentenboek van het Jaar 2015).


Rechts: We hebben er een geitje bij! / Marjet Huibers en Iris Deppe (Prentenboek van het Jaar 2016). Liedje van Marjet Huibers ;  zang Liesbeth Janse.

Links: De Kleine Walvis /  Benji Davies is het Prentenboek van het Jaar 2017. Liedje uitgevoerd door Half Way Station.

Nijntje

www.nijntje.nl is een prachtige site voor zeer jonge kinderen met prima Nijntje-apps voor peuters en een paar aardige videofilmpjes over het populaire konijntje van Dick Bruna.

Digitale prentenboeken van Kindertube.nl

Kindertube.nl heeft een enorme verzameling filmpjes van allerlei kinderprogramma's en verhaaltjes voor kinderen. Een van de onderdelen gaat over gedigitaliseerde prentenboeken. Bij Kindertube heet dat onderdeel 'voorleesanimaties'. Ze zijn erg verschillend van kwaliteit.

In verschillende televisiekinderprogramma's zijn ook allerlei boeken voorgelezen. Bijvoorbeeld:
Prentenboeken van Koekeloere
Prentenboeken van Zandkasteel
Verhalen van de Boze Heks (naar de boeken van Hanna Kraan)

Ook bijzonder: Sprookjes van de Efteling voorgelezen op audio. Ook op audio: de serie Lekturamasprookjes,  op audio, met beperkte animatie. Vele ouderen kennen deze sprookjes die vroeger op geluidscassette verschenen. Nostalgie? Hier zijn een aantal luistersprookjes van Lekturama.

Afbeelding hieronder: onderdeel van de site van www.kindertube.nl.


Prentenboeken van de SchoolTV beeldbank

De SchoolTv beeldbank heeft behoorlijk veel animaties die nogal wisselend van kwaliteit zijn. Als je het overzicht van de animaties oproept moet je even op een akkoord voor de cookies drukken, anders blijf je maar wachten.
Hier een aardig voorbeeld uit het bestand van de SchoolTv: Kasper de timmerman (naar het prentenboek van Lars Klinting) gaat over klussen in huis. Is weer eens iets anders!
Nog een aardige: Superbeesje naar het prentenboek
van Guido van Genechten.

Digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslim heeft een groot aantal prentenboeken voor kleuters op een mooie, kwalitatieve manier geanimeerd. Tijdens het verhaal kunnen kinderen allerlei vragen beantwoorden.
Je hebt wel een betaalabonnement nodig om de prentenboeken te gebruiken. Veel basisscholen werken met dit materiaal.

Meer weten over Bereslim? Klik hier.


Prentenboeken van WePboek

De digitale prentenboeken van WePboek zijn verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 2-3 jaar; 3-4 jaar; 4-5 jaar. Klik in het hoofdmenu van de site op Ga naar de kindersite  om een overzicht van de aangeboden titels te zien.
 
De animaties zijn bedoeld om de taalvaardigheid te vergroten.
 
Het begin van alle filmpjes toont hetzelfde ritueel: je ziet spelende kinderen in een huiskamersituatie. Een kindertekening van een rode koppoter (zie afbeelding) springt in het rond. Dan springt de koppoter naar het beeldscherm in de kamer en de kinderen gaan kijken.


Links: Zaza en het potje naar het gelijknamige prentenboek van Mylo Freeman.


Rechts: Bang mannetje naar het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein.

De animaties worden twee keer achter elkaar vertoond. De eerste keer ziet het kind het verhaal in zijn geheel. De tweede keer komt de koppoter weer tevoorschijn. Hij onderbreekt de animatie steeds met vragen aan het kijkende kind. Het kind moet de antwoorden roepen naar de koppoter. Na een kleine wachttijd volgt het goede antwoord. De animaties gaan langzaam: dat is voor een volwassene lastig om het geduld bij te bewaren. De keuze van de prentenboeken is prima, maar de strakke educatieve opbouw van de animaties doet gemodelleerd aan. De uitwerking is correct maar af en toe nogal saai.

De filmpjes zijn ook uitgegeven als DVD en bij veel openbare bibliotheken te leen.


Storybird: kinderen maken zelf een digitaal prentenboek

Op Storybird kunnen kinderen zelf aan de hand van sets bestaande afbeeldingen een digitaal prentenboek op het internet maken. Je dient wel eerst een account aan te maken. De werkwijze is best eenvoudig. Je sleept een aantal plaatjes in volgorde en je typt er een verhaal bij. Daarna kun je het prentenboek opslaan en de 'embedded code' mailen naar belangstellenden.  
Hoe gaat Storybird in zijn werk? Klik op uitleg.
Hier een aardige (Engelstalige) video-uitleg.

Zijn er ook nadelen aan Storybird? Jawel, alleen Engelstalige verhalen worden in de bibliotheek van Storybird gedeeld en opgeslagen. Nederlandse verhalen kun je alleen onder je eigen account opslaan en als je de link van het verhaal wilt mailen kun je dat niet binnen de mailbox van Storybird doen. Kopieer de link van je verhaal (embedded code) dan even en mail vanaf je eigen E-mailadres, dan lukt het wel.

Tip: Mocht je als leerkracht met je klas met Storybird gaan werken, dan kan het handig zijn om voor je klas één account te maken: je kiest dan bij het aanmelden voor 'teachers account'.

Book Creator / Boekenmaker (app voor android en IOS): kinderen maken zelf een digitaal boek

Met de app van Book Creator kunnen kinderen zelf een digitaal (prenten)boek maken. De werkwijze gaat al veel verder als met Storybird. Je kunt met Boekenmaker zelf heel makkelijk afbeeldingen, foto's en zelfs video in je digitale boek plakken. De tekst kun je zelf opmaken en je kunt zelfs binnen de app zelf afbeeldingen tekenen. Op het laatst kun je je productie als epub delen met anderen.
De werkwijze is sterk intuïtief. Kortom: een spectaculaire app.
Je kunt een gratis app downloaden waarmee je 1 boek kunt maken: daarna dien je een betaalde versie aan te schaffen.

Terug naar de inhoud