Lezen - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Lezen

OVER LEZEN : gratis sites met lidmaatschap van de openbare bibliotheek als inlog


Jeugdliteratuur (gratis bronnen, alleen wel met abonnement van de openbare bibliotheek)
www.jeugdbibliotheek.nl de belangrijkste Nederlandse site met veel boekentips voor kinderen van 8-12 jaar. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen. Een abonnement van de openbare bibliotheek is nodig om in te kunnen loggen. Het bibliotheekabonnement is tot 18 jaar gratis te verkrijgen bij de plaatselijke bibliotheek.
Voor kinderen en hun begeleiders:
  • 0-6 jaar (luisterboeken en (voor)leesboeken; de Digitale Voorleestas.
  • 6-12 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, boeken op AVI-niveau)
  • 12-18 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, lezen voor de lijst)

  • www.jeugdliteratuur.org Mooie informatieve site over jeugdboeken met nieuws, lesbrieven en info over schrijvers. Met nadruk op Belgische producties.
  • www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen! Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen. Onder andere:
  • E-books
  • Luisterboeken
  • Jeugdbibliotheek.nl:
    • De Reading Corner.org: Animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen in een voorleeshoek. In het Nederlands, Engels en Spaans.
    • www.bereslim.nl : interactieve animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen.
    • De Digitale Voorleestas: animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen; met tips voor liedjes en verwerking.

OVER LEZEN : andere gratis sites


Yurls-pagina van Rian Visser

De schrijfster Rian Visser heeft doorverwijspagina's (yurls-pagina) gemaakt over allerlei zaken die met kinderboeken, apps en lezen te maken hebben. De verwijzingen zijn voor ouders en voor het onderwijs: bevat met name veel lesvoorbeelden over leesbevordering en creatief schrijven. Klik hier.


Makkelijk Lezen Plein
Het Makkelijk Lezen Plein is de belangrijkste startsite over leesmoeilijkheden. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen, ouders en professionals.
Moeilijkheden met lezen (kinderen).
Moeilijkheden met lezen (jongeren).
Moeilijkheden met lezen (ouders).
Tips voor leerkrachten.


Hulp bij voorlezen

www.voorleesexpress.nl Organisatie waarbij vrijwilligers in taalarme gezinnen komen voorlezen voor kinderen van 2-6 jaar om de (voor)leescultuur te verstevigen en daarmee het gebruik van de Nederlandse taal een extra stimulans geven.

www.martijndewinter.nl/qr-code-kaarten Martijn de Winter heeft digitale prentenboeken via QR-codes beschikbaar gesteld. Je print de codes en je kind kan via een device gelijk het juiste prentenboek laten afspelen.

www.wepboek.nl Vrij beschikbare digitale prentenboeken voor peuters en kleuters. Je klikt op het omslag, daarna zie je een filmpje dat kinderen zich voor het beeldscherm verzamelen: daarna wordt het prentenboek voorgelezen en vertoond. Aan het einde van het boek worden enkle vragen over de tekst aan het kind gesteld.
www.bereslim.nl Site met prachtig geanimeerde prentenboeken. Je hebt wel een code nodig om ze te kunnen bekijken. De code kun je hier ophalen.

Oefenen met beginnend lezen (de eerste AVI-leesniveau's)
www.syboor.eu/edu/woordenlijsten Lezen met de de meest gebruikte leesmethode van de basisschool: Veilig Leren Lezen. Vanaf 2014/2015 oefenwoordjes volgens de Kim-versie met gebruik van de zogenaamde Kernen: woordjes met een opklimmmende moeilijkheidsgraad.
Klik hier voor woordjes oefenen met de oude 2e maanversie.
www.jufleontine.com Juf Leontine heeft oa. spelletjes rondom de eerste woordjes van groep 3 ontwikkeld: de zogenaamde woordzoekers. Om speels te oefenen.
www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.    
Leesbingo's zijn vrij beschikbare kaarten met grappige opdrachten om kinderen tijdens de vakantie aan het lezen te houden. Even googelen met afbeeldingen met als zoekterm 'leesbingo' en je vindt veel voorbeelden.

Oefenen met begrijpend lezen

www.meestermichael.nl Deze basisschoolmeester heeft allerlei oefeningen rondom lezen verzameld, oa. voor de Cito.

www.begrijpendlezen-woordenschat.yurls.net/nl Ook Meester Frank heeft allerlei oefeningen verzameld.

www.wijzeroverdebasisschool.nl : tips voor betrokken ouders. Hoe pak je het aan om te oefenen met begrijpend lezen? Op deze site een aantal praktische tips.

www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.


Wetenschappelijk onderzoek naar lezen

www.leesmonitor.nu Veel informatie en interpretatie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van lezen.


Lezen met een leesbeperking

www.passendlezen.nl Lezen voor iedereen met een leesbeperking, bijvoorbeeld als u blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Als u van deze dienst gebruik wilt maken heeft u een Verklaring Leesbeperking nodig.

Digitaal lezen/lenen
www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen. Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen.

Dyslexie

Symbaloo Dyslexie Maarten Sprenger heeft ook een handige symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over dyslexie.

Startpagina dyslexie Bonte verzameling verwijzingen naar commerciële en niet-commerciële sites die zich bezighouden met dyslexie.

Dyslexieweb Aardige site gemaakt door dyslecten en voor dyslecten. Veel praktijkkennis en ervaringen!

Balans dyslexie (Onderdeel van Balans digitaal) Zeer goede site met veel informatie en verwijzingen. Hier heb je als ouder veel steun aan.

Dyslexieplein Op het dyslexieplein woorden dyslecten geholpen aan de hand van instructiefimpjes.

Impulsenwoortblind Impuls & Woortblind is een belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

Stichting Dedicom: grenzeloos lezen Aangepaste leesvormen voor kinderen met leesproblemen. Met oa. school- en studieboeken, lesmateriaal, folders en tijdschriften. Zeer belangrijk voor ouders met kinderen met een dyslexieverklaring!!

Dyslexie-en-leesplezier.blogspot.nl/ Aardige blog van Nanda Geuzebroek over dyslexie en taalontwikkeling bij zeer jonge kinderen (0-6 jaar).

Boekenlijsten van NBD-Biblion, waaronder makkelijk lezen boeken titels dyslexie. Dit zijn lijsten die openbare bibliotheken hanteren. Voor u interessant om geschikte titels te weten te komen.

Zoeklichtserie van uitgeverij Zwijsen. Aangepaste serie leesboeken voor kinderen vanaf 8 jaar.
www.leesletters.nl Overzicht van allerlei materialen die met dyslexie te maken hebben. Kunnen ook op deze site besteld worden.
www.landvanlezen.nl heeft ook een dyslexie-onderdeel met een opsomming van kinderboeken die geschikt zijn voor dyslectische lezers.
www.yoleo.nl Yoleo, een onlineleesgame, biedt een interessante digitale omgeving voor kinderen die niet zo graag lezen en/of een leesprobleem hebben. Met een lidmaatschap van de openbare bibliotheek kunnen kinderen digitaal alle boeken van de boekenlijst van Yoleo lezen. Meer info over leesproblemen elders op deze site.

Luisterboeken

Symbaloo Luisterboeken Maarten Sprenger heeft ook een handige symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over luisterboeken.

LuisterBieb-app. Een grote keur uit luisterboeken voor kinderen en volwassenen. Voor leden en niet-leden van de openbare bibliotheek.

Luisterboeken Startpagina. Bonte startpagina met vele commerciële en niet-commerciële links naar luisterboeken.

Op Onlinebibliotheek.nl kun je naast digitale boeken ook luisterboeken downloaden. Je hebt dan wel een geldig abonnenment van je openbare bibliotheek nodig.

Boekstart
De site van Boekstart promoot het voorlezen voor baby's, dreumesen en peuters.

Kinderboekenweek
www.kinderboekenweek.nl De site met nieuws over de kinderboekenweek; bekroningen; activiteiten en lessuggesties.

De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen
(eind januari/begin februari) zijn voor kinderen van de voorschoolse periode en hun opvoeders. Site met de 10 mooiste prentenboeken; Prentenboek van het Jaar; activiteiten en verwerkingssuggesties.

De Nederlandse Kinderjury
De Nederlandse Kinderjury kiest jaarlijks in de periode maart t/m mei de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar.

Tips voor goede kinderboeken en auteurs

www.jeugdbibliotheek.nl Nationale site van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met de openbare bibliotheken. Vooral veel informatie over jeugdboeken, ook wat inhoudelijke thema's met filmpjes en verwijzingen naar sites. Voor kinderen van 8-14 jaar.

www.leesfeest.nl Onafhankelijke site met prima tips over kinderboeken en goede doorverwijzing naar gegevens over de auteurs van kinderboeken.

www.jaapleest.nl Recensent/journalist Jaap Friso bespreekt veel kinderboeken op een boeiende manier. Voor wie op de hoogte wil blijven op het gebied van ontwikkelingen in de jeugdliteratuur.

www.pluizuit.be Vijf Belgische veelvraten op gebied van kinderliteratuur promoten het literaire kinderboek.

www.boekenzoeker.org Deze site kan kinderen helpen om boeken te kiezen die bij hun smaak aansluiten. Het werkt als een keuzemenu (genre - thema - leeftijd) waarbij je uiteindelijk bij boektitels terecht komt die passen bij je smaak.

www.leesbevorderingindeklas.nl Femke Ganzeman (leerkracht basisschool) biedt besprekingen van kinderboeken voor de bovenbouw aan met thema's als gevoelens; wereldoriëntatie (!), genres en tiplijsten. Haar doel: leespromotie in de klas. Zeer bruikbare site. Recensies; tiplijsten; vers van de pers; zoeken op wereldoriëntatie; voorleesboeken; boekverfilmingen; dyslexie.

www.vlogboek.nl Korte video's waarin titels van Nederlandse literatuur worden besproken. Met name beschikt voor scholieren van het middelbaar onderwijs.
www.landvanlezen.nl Land van Lezen is een site van uitgeverij Zwijsen over kinderboeken en lezen. Met oa. lesbrieven over Kinderboekenweek, digibordlessen. Het heeft een bijzondere boekenfilter waarbij je oa. op AVI-niveau boeken kunt selecteren.
www.kinderboekenjuf.nl Site met veel tips over kinderboeken en tips om van het lezen een echte leesbeleving te maken. Ook met minilessen voor de basisschool.
www.mevrouwkinderboek.nl Site voor ouders om hun basisschoolkind een boek te helpen kiezen. Je kunt zoeken op jongen/meisje, AVI-niveau, leeftijd en thema.
www.leesbevorderingindeklas.nl Site voor leerkrachten in de bovenbouw van de basisschool. Boekentips voor aansluiting bij wereldoriëntatie en sociaal-emotionele boekentips.


De actuele lijsten van meest verkochte kinderboeken

Top 10 best verkochte kinderboeken van de afgelopen maand: klik hier. Hier zie je meteen de nieuwste trends bij kinderboeken. Er zijn meerdere lijstjes op internet te vinden, maar de verschillen zijn klein.

www.graphic-novels.nl De zogenaamde graphic novels - humoristische teksten met cartoonachtige schetsen - voor kinderen zijn momenteel onstuitbaar. Leven van een Loser; Dagboek van een Muts; De boomhut met ... verdiepingen.


Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken

Gouden Griffel: bekroning door een volwassenenjury van het mooiste literaire kinderboek van het jaar.

Zilveren Griffels: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste literaire kinderboeken.

Gouden Penseel: bekroning door een volwassenenjury van het mooist (door een Nederlandse illustrator) geïllustreerde kinderboek.

Zilveren Penselen: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste geïllustreerde kinderboeken.

Winnaars Kinderjury: de twee populairste, door kinderen in Nederland gekozen boeken van het afgelopen jaar. In twee categoriën: 6-9 jaar; 9-12 jaar. Daarnaast ook de nominaties van de afgelopen jaren.

Prentenboek van het Jaar: jaarlijkse prijs voor het beste prentenboek voor peuters en kleuters.

Prentenboeken Top-tien: jaarlijkse prijzen voor de tien beste prentenboeken voor peuters en kleuters.

ArcheonTheabeckmanprijs De jaarlijkse prijs voor het beste historische kinderboek.


Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken: Vlaanderen

Boekenleeuw: het beste kinderboek.

Boekenpauw: het best getekende kinderboek

Kinderjury (KJV) De beste Belgische kinderboeken van de laatste jaren, beoordeeld door kinderen en jongeren.


Poëzie voor kinderen

Poëziepaleis: zeer goede site met veel lestips.

Poëzieweek: valt jaarlijks in januari/februari. Niet speciaal op kinderen gericht, maar wel interessant om goed te bekijken. Met een apart gedeelte voor het onderwijs.

www.raadgedicht.nl Een soort wedstrijd om het ontbrekende woord in een gedicht te raden. Iedere week een nieuwe kans.

www.poeziepromotiemachien.nl Vrolijke site voor de basisschool en voortgezet onderwijs. Kinderen kunnen op een woord klikken en een afbeelding kiezen. Daarna worden ze verrast met een gedicht + info over de auteur.

www.puzzlingpoetry.nl Spel waarmee je zelf gedichten kunt samenstellen.


Over stripboeken

stripboek.startpagina.nl Een prachtige startpagina met talloze verwijzingen naar series, geschiedenis en trends in stripverhalen.


Vaders lezen voor
De site Vadersvoorlezen.nl stimuleert het voorlezen door vaders aan hun kinderen.

Historische kinderboeken
www.dbnl.org/onzekinderboeken 7000 oude prentenboeken/kinderboeken kun je op deze site lezen en bekijken.


Land van Lezen
Land van Lezen is een site van uitgeverij Zwijsen over kinderboeken en lezen. Met oa. lesbrieven over Kinderboekenweek, digibordlessen.

Lezen in andere talen
www.worldstories.org.uk geeft vooral volksverhalen en sprookjes in veel talen. Veel teksten kunnen gelezen èn beluisterd worden.
ICDL (International Children's Digital Library) geeft kinderboeken zo'n 40(!!) talen om gratis online te lezen.

www.globalstorybooks.net Veel multiculturele kinderverhalen in vele talen. De boeken staan gerangschikt op land.


Twee- of meertalig opvoeden
De site www.kindentaal.nl heeft veel achtergronden en tips voor meertaligheid. Daarnaast vindt u hier de taalontwikkelingsfases van een kind.
De site meertalig.nl geeft ook veel tips over de opvoeding van kinderen in een meertalige situatie.

www.hetbegintmettaal.nl Wil je als vrijwilliger anderen helpen beter Nederlands te leren? Het platform Het Begint met Taal geeft kennis door van en voor vrijwilligersorganisaties op het gebied van Nederlands leren.

Bibliotheek op School
De site van de Bibliotheek op School geeft zeer uitgebreide informatie op het gebied van lezen en leesonderwijs in samenwerking met de openbare bibliotheken.


Hulp bij LITERATUUR

www.literatuurgeschiedenis.nl Een historisch overzicht van de Nederlandse literatuur, beginnend bij de Middeleeuwen, tot en met de 20e eeuw. Besprekingen van literaire stromingen en teksten, met afbeeldingen en literaire tekstfragmenten.
www.dnbl.org Website van de Digitale Bibliotheek voor Nederlandse Letteren (DNBL). Zeer veel gedigitaliseerde literatuur uit verschillende periodes met oa. foto's, video's en geluidsfragementen. Kijk bij het onderdeel Basisbibliotheek voor de beschikbare werken. In combinatie met www.literatuurgeschiedenis.nl een ideaal studiepakket Nederlandse literatuur.
www.gutenberg.org Internationaal gratis aanbod van klassieke literaire werken in veel talen. Ook Nederlandse klassiekers zijn goed vertegenwoordigd.
www.lezenvoordelijst.nl Website die advies geeft bij de keuze en de verwerking van literatuur voor de leeslijst middelbaar onderwijs Nederlands, Duits en Fries. De E-books van de lijst lezen en/of luisteren!
www.boekenzoeker.org Een literaire zoekmachine voor de leeftijd van 8-18 jaar. Door allerlei persoonlijke keuzes te maken wordt je naar geschikte Nederlandse boektitels geleid.
www.mevrouwkinderboek.nl Site voor ouders om hun basisschoolkind een boek te helpen kiezen. Je kunt zoeken op jongen/meisje, AVI-niveau, leeftijd en thema.
www.literatour.nu Literatuursite voor jongeren.
www.deleesfabriek.nl Literaire site voor jongeren tussen 15-25 jaar met een bont aanbod van filmpjes, boekbesprekingen door jongeren en tips.
www.pratenoverromanfragmenten.nl/romanfragmenten/ Site voor leerkrachten en/of leerleerlingen van het middelbaar onderwijs. De site bevat veel romanfragmenten ter kennismaking van hedendaagse romans.
www.vlogboek.nl Korte video's waarin titels van Nederlandse literatuur worden besproken. Met name beschikt voor scholieren van het middelbaar onderwijs.
www.ikvindlezenleuk.nl Aardige site met boekentips voor kinderen, jongeren, ouders en opvoeders. Voor pubers staan er handige leeslijsten (lezen-voor-je-lisjt) op met indeling op moeilijkheidsniveau. De titels zijn vergezeld van recensies en afbeeldingen van de boekomslagen.


Terug naar de inhoud