Lezen
OVER LEZEN : gratis sites met lidmaatschap van de openbare bibliotheek als inlog
- 0-6 jaar (luisterboeken en (voor)leesboeken; de Digitale Voorleestas.
- 6-12 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, boeken op AVI-niveau)
- 12-18 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, lezen voor de lijst)
- www.jeugdliteratuur.org Mooie informatieve site over jeugdboeken met nieuws, lesbrieven en info over schrijvers. Met nadruk op Belgische producties.
- www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen! Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen. Onder andere:
- E-books
- Luisterboeken
- Jeugdbibliotheek.nl:
- De Reading Corner.org: Animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen in een voorleeshoek. In het Nederlands, Engels en Spaans.
- www.bereslim.nl : interactieve animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen.
- De Digitale Voorleestas: animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen; met tips voor liedjes en verwerking.
OVER LEZEN : andere gratis sites
De schrijfster Rian Visser heeft doorverwijspagina's (yurls-pagina) gemaakt over allerlei zaken die met kinderboeken, apps en lezen te maken hebben. De verwijzingen zijn voor ouders en voor het onderwijs: bevat met name veel lesvoorbeelden over leesbevordering en creatief schrijven. Klik hier.
Makkelijk Lezen Plein
Het Makkelijk Lezen Plein is de belangrijkste startsite over leesmoeilijkheden. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen, ouders en professionals.
Moeilijkheden met lezen (kinderen).
Moeilijkheden met lezen (jongeren).
Moeilijkheden met lezen (ouders).
Tips voor leerkrachten.
Hulp bij voorlezen
www.voorleesexpress.nl Organisatie waarbij vrijwilligers in taalarme gezinnen komen voorlezen voor kinderen van 2-6 jaar om de (voor)leescultuur te verstevigen en daarmee het gebruik van de Nederlandse taal een extra stimulans geven.
www.martijndewinter.nl/qr-code-kaarten Martijn de Winter heeft digitale prentenboeken via QR-codes beschikbaar gesteld. Je print de codes en je kind kan via een device gelijk het juiste prentenboek laten afspelen.
www.meestermichael.nl Deze basisschoolmeester heeft allerlei oefeningen rondom lezen verzameld, oa. voor de Cito.
www.begrijpendlezen-woordenschat.yurls.net/nl Ook Meester Frank heeft allerlei oefeningen verzameld.
www.wijzeroverdebasisschool.nl : tips voor betrokken ouders. Hoe pak je het aan om te oefenen met begrijpend lezen? Op deze site een aantal praktische tips.
Wetenschappelijk onderzoek naar lezen
www.leesmonitor.nu Veel informatie en interpretatie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van lezen.
Lezen met een leesbeperking
Dyslexie
Symbaloo Dyslexie Maarten Sprenger heeft ook een handige symbaloo (verzamelpagina) gemaakt over dyslexie.
Startpagina dyslexie Bonte verzameling verwijzingen naar commerciële en niet-commerciële sites die zich bezighouden met dyslexie.
Dyslexieweb Aardige site gemaakt door dyslecten en voor dyslecten. Veel praktijkkennis en ervaringen!
Balans dyslexie (Onderdeel van Balans digitaal) Zeer goede site met veel informatie en verwijzingen. Hier heb je als ouder veel steun aan.
Dyslexieplein Op het dyslexieplein woorden dyslecten geholpen aan de hand van instructiefimpjes.
Impulsenwoortblind Impuls & Woortblind is een belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.
Stichting Dedicom: grenzeloos lezen Aangepaste leesvormen voor kinderen met leesproblemen. Met oa. school- en studieboeken, lesmateriaal, folders en tijdschriften. Zeer belangrijk voor ouders met kinderen met een dyslexieverklaring!!
Dyslexie-en-leesplezier.blogspot.nl/ Aardige blog van Nanda Geuzebroek over dyslexie en taalontwikkeling bij zeer jonge kinderen (0-6 jaar).
Boekenlijsten van NBD-Biblion, waaronder makkelijk lezen boeken titels dyslexie. Dit zijn lijsten die openbare bibliotheken hanteren. Voor u interessant om geschikte titels te weten te komen.
Luisterboeken
LuisterBieb-app. Een grote keur uit luisterboeken voor kinderen en volwassenen. Voor leden en niet-leden van de openbare bibliotheek.
Luisterboeken Startpagina. Bonte startpagina met vele commerciële en niet-commerciële links naar luisterboeken.
Boekstart
De site van Boekstart promoot het voorlezen voor baby's, dreumesen en peuters.
Kinderboekenweek
www.kinderboekenweek.nl De site met nieuws over de kinderboekenweek; bekroningen; activiteiten en lessuggesties.
De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen (eind januari/begin februari) zijn voor kinderen van de voorschoolse periode en hun opvoeders. Site met de 10 mooiste prentenboeken; Prentenboek van het Jaar; activiteiten en verwerkingssuggesties.
De Nederlandse Kinderjury
De Nederlandse Kinderjury kiest jaarlijks in de periode maart t/m mei de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar.
Tips voor goede kinderboeken en auteurs
www.jeugdbibliotheek.nl Nationale site van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met de openbare bibliotheken. Vooral veel informatie over jeugdboeken, ook wat inhoudelijke thema's met filmpjes en verwijzingen naar sites. Voor kinderen van 8-14 jaar.
www.leesfeest.nl Onafhankelijke site met prima tips over kinderboeken en goede doorverwijzing naar gegevens over de auteurs van kinderboeken.
www.jaapleest.nl Recensent/journalist Jaap Friso bespreekt veel kinderboeken op een boeiende manier. Voor wie op de hoogte wil blijven op het gebied van ontwikkelingen in de jeugdliteratuur.
www.pluizuit.be Vijf Belgische veelvraten op gebied van kinderliteratuur promoten het literaire kinderboek.
www.boekenzoeker.org Deze site kan kinderen helpen om boeken te kiezen die bij hun smaak aansluiten. Het werkt als een keuzemenu (genre - thema - leeftijd) waarbij je uiteindelijk bij boektitels terecht komt die passen bij je smaak.
www.leesbevorderingindeklas.nl Femke Ganzeman (leerkracht basisschool) biedt besprekingen van kinderboeken voor de bovenbouw aan met thema's als gevoelens; wereldoriëntatie (!), genres en tiplijsten. Haar doel: leespromotie in de klas. Zeer bruikbare site. Recensies; tiplijsten; vers van de pers; zoeken op wereldoriëntatie; voorleesboeken; boekverfilmingen; dyslexie.
De actuele lijsten van meest verkochte kinderboeken
Top 10 best verkochte kinderboeken van de afgelopen maand: klik hier. Hier zie je meteen de nieuwste trends bij kinderboeken. Er zijn meerdere lijstjes op internet te vinden, maar de verschillen zijn klein.
Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken
Gouden Griffel: bekroning door een volwassenenjury van het mooiste literaire kinderboek van het jaar.
Zilveren Griffels: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste literaire kinderboeken.
Gouden Penseel: bekroning door een volwassenenjury van het mooist (door een Nederlandse illustrator) geïllustreerde kinderboek.
Zilveren Penselen: bekroningen door een volwassenenjury van de mooiste geïllustreerde kinderboeken.
Winnaars Kinderjury: de twee populairste, door kinderen in Nederland gekozen boeken van het afgelopen jaar. In twee categoriën: 6-9 jaar; 9-12 jaar. Daarnaast ook de nominaties van de afgelopen jaren.
Prentenboek van het Jaar: jaarlijkse prijs voor het beste prentenboek voor peuters en kleuters.
Prentenboeken Top-tien: jaarlijkse prijzen voor de tien beste prentenboeken voor peuters en kleuters.
ArcheonTheabeckmanprijs De jaarlijkse prijs voor het beste historische kinderboek.
Prijzen voor Nederlandstalige kinderboeken: Vlaanderen
Boekenleeuw: het beste kinderboek.
Boekenpauw: het best getekende kinderboek
Kinderjury (KJV) De beste Belgische kinderboeken van de laatste jaren, beoordeeld door kinderen en jongeren.
Poëzie voor kinderen
Poëziepaleis: zeer goede site met veel lestips.
Poëzieweek: valt jaarlijks in januari/februari. Niet speciaal op kinderen gericht, maar wel interessant om goed te bekijken. Met een apart gedeelte voor het onderwijs.
www.raadgedicht.nl Een soort wedstrijd om het ontbrekende woord in een gedicht te raden. Iedere week een nieuwe kans.
www.poeziepromotiemachien.nl Vrolijke site voor de basisschool en voortgezet onderwijs. Kinderen kunnen op een woord klikken en een afbeelding kiezen. Daarna worden ze verrast met een gedicht + info over de auteur.
Over stripboeken
stripboek.startpagina.nl Een prachtige startpagina met talloze verwijzingen naar series, geschiedenis en trends in stripverhalen.
Vaders lezen voor
De site Vadersvoorlezen.nl stimuleert het voorlezen door vaders aan hun kinderen.
Historische kinderboeken
www.dbnl.org/onzekinderboeken 7000 oude prentenboeken/kinderboeken kun je op deze site lezen en bekijken.
Land van Lezen
Land van Lezen is een site van uitgeverij Zwijsen over kinderboeken en lezen. Met oa. lesbrieven over Kinderboekenweek, digibordlessen.
Lezen in andere talen
www.worldstories.org.uk geeft vooral volksverhalen en sprookjes in veel talen. Veel teksten kunnen gelezen èn beluisterd worden.
ICDL (International Children's Digital Library) geeft kinderboeken zo'n 40(!!) talen om gratis online te lezen.
www.globalstorybooks.net Veel multiculturele kinderverhalen in vele talen. De boeken staan gerangschikt op land.
Twee- of meertalig opvoeden
De site www.kindentaal.nl heeft veel achtergronden en tips voor meertaligheid. Daarnaast vindt u hier de taalontwikkelingsfases van een kind.
De site meertalig.nl geeft ook veel tips over de opvoeding van kinderen in een meertalige situatie.
www.hetbegintmettaal.nl Wil je als vrijwilliger anderen helpen beter Nederlands te leren? Het platform Het Begint met Taal geeft kennis door van en voor vrijwilligersorganisaties op het gebied van Nederlands leren.
Bibliotheek op School
De site van de Bibliotheek op School geeft zeer uitgebreide informatie op het gebied van lezen en leesonderwijs in samenwerking met de openbare bibliotheken.
Hulp bij LITERATUUR