Snelle vertellinks - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Snelle vertellinks

De links zijn zoveel mogelijk verbonden aan vrije en openbare sites. Het is de bedoeling om je op een snelle manier naar goede internetbronnen te sturen.

VERTELTECHNIEK

www.stichtingvertellen.nl Stichting Vertellen bevordert de contacten tussen vertellers onderling en zet vertelfestivals op. Heeft ook een agenda met landelijke activiteiten, oa. Wereldverteldag.

www.wereldverteldag.nl Speciale dag in maart waarop overal festiviteiten rondom vertelkunst georganiseerd worden. Dit is de Nederlandse versie van World Storytelling Day.

www.verteltheater.nl Boekingsbureau voor vertellers, vertelvoorstelingen en workshops.

www.storytelling-centre.nl Storytelling Centre Nederland biedt cursussen aan op het gebied van verhalen vertelllen.

www.fest-network.eu Internationale website over vertelactiviteiten en aankondiging van de jaarlijkse conferentie voor de Europese vertelkunst.

www.vertelacademie.nl Voor wie zich wil laten scholen in het vertellen van verhalen.

www.nationalevertelschool.nl Biedt training op het gebied van verhalenvertellen.

www.verhalenfontein.com Vertelt verhalen en biedt vertelcursussen aan.

www.vertellen.nl Het Verhalenbedrijf van Marco Holmer belicht veel aspecten van het vertellen.


Voor meer achtergrondinformatie: klik op de tab Vertelorganisaties en verteltheorie


Vertellen met kinderen

Vertellen met kinderen Tips van de bekende verteller Marco Holmer.

www.literacytrust.org.uk Britse site met veel tips waaronder een mooi gratis document met praktische tips om in klassensituaties kinderen te leren vertellen: 28 ways to turn your children into storytellers.


VERHALEN OM TE VERTELLEN


Klassieke sprookjes

www.andersenstories.com Alle sprookjes van Hans Christian Andersen. De sprookjes staan op een werelderfgoedsite, en dat zelfs in zeer veel talen. Klik op de vlag van een land en je krijgt de sprookjes in de gewenste taal.

www.grimmstories.com Alle sprookjes van de gebroeders Grimm. De sprookjes staan op een werelderfgoedsite, en dat zelfs in zeer veel talen. Klik op de vlag van een land en je krijgt de sprookjes in de gewenste taal.

www.efteling.com Sprookjes van de Efteling. Ons fameus pretpark heeft ook een goede site met oa. sprookjes. Ook fijn als voorbereiding als je met kinderen het park wilt bezoeken.

www.desprookjeskist.nl Sfeervol voorgelezen Eftelingsprookjes op video.


Volksverhalen

www.beleven.org: de Volksverhalen Almanak. Zeer bruikbare site met populaire verhalen uit verschillende culturen en godsdiensten, dikwijls rondom feesten door het jaar heen. Je kunt ook op allerlei onderwerpen zoeken. Maarten Sprenger heeft ook een zeer handige symbaloo (verzamelpagina van onderwerpen) gemaakt over deze grote volksverhalenbank: Symbaloo Volksverhalen.

www.verhalenbank.nl De Nederlandse Volksverhalenbank (van het Meertensinstituut). Enorme verzameling volksverhalen, sagen en legenden van Nederland. De site heeft ook een archieffunctie. De teksten zijn niet gestileerd naar hedendaags taalgebruik. Dat betekent dat je bij veel verhalen arbeid moet verrichten om ze weer vertelbaar te maken.

www.verhalenbank.be De Vlaamse Volksverhalenbank. Een soortgelijke opzet als de Nederlandse Volksverhalenbank, maar dan aanzienlijk minder uitgebreid.

www.loreley-verhalen.nl Moderne Broodje-Aap volksverhalen met vreemde, onwaarschijnlijke wendingen en geruchten.

www.gestolengrootmoeder.nl  Fraaie verzameling broodjeaapverhalen met daarbij commentaar en uitleg. Goed bruikbaar voor het onderwijs.

www.americanfolklore.net Talloze Amerikaanse volksverhalen, zowel van indianen als van de kolonisten en andere migranten. Engelstalig.

www.worldstories.org.uk Britse site met veel verhalen voor kinderen in meer dan 30 talen! Je kunt ze lezen, downloaden of streaming afspelen en zo tegelijkertijd meelezen (karaokelezen).

British Council Enorme Britse site met kinderverhalen in meerdere talen: Engels, Japans, Chinees, Russisch, Frans, Spaans en Thais. Educatief bedoeld met een openbare functie: alles is vrij toegankelijk rondom het leren van taal. Ook games, spelletjes, video, voorgelezen verhalen.

Kampvuurverhalen Engelstalige kampvuurverhalen: meestal griezelige volksverhalen.

www.creepypasta.com Engelstalige, moderne horrorverhalen. Mix van internetverhalen over op holgeslagen techniek, geesten via de pc, foute industrieterreinen. Zeer griezelig.

www.jezebel.com Moderne, Engelstalige griezelverhalen. Dikwijls rechtstreekse horror.
www.storyfestjourneys.com Ruim 200 volksverhalen uit allerlei landen om te beluisteren, verteld door Robert Béla Wilhelm & Mary Jo Wilhelm. Je kunt de verhalen ook downloaden. Engelstalig.
www.moralstories.org Verhalen voor kinderen (en volwassenen) met een duidelijke moraal. Engelstalig.


Fabels
De Indiase fabels zijn de oorspronkelijke bron van vrijwel alle fabels. Engelstalige site met bovendien ook een kleine verzameling fabels uit Tibet.
Fabels van de wereld.
Fabels van Aesopus De fabels van de Griekse dichter Aesopus zijn in West-Europa de bekendste fabels. Jean de la Fontaine heeft deze fabels weer opnieuw hertaald en werd daarmee ook een beroemdheid op het gebied van fabels.

Vluchtelingenverhalen

www.vluchtelingenwerk.nl Persoonlijke verhalen van vluchtingen uit gebieden met oorlog of andere maatschappelijke ontwrichting.

www.terredeshommes.nl is een beroemde organisatie die zich verzet tegen uitbuiting van kinderen. Bij deze verhalen staan de positieve ingrepen van de organisatie centraal bij de schrijnende levensverhalen. Nederlands- en Engelstalig.

www.unicef.nl Ook hier verhalen van Syrische kinderen die klem zitten tussen oorlog en geweld.


Feestverhalen


Algemeen

www.beleven.org: feestverhalen: volksverhalen en achtergronduitleg rondom allerlei feesten. Ook daarbij een overzicht met in welke periode of op wat voor data de feesten gevierd worden. De handigste Nederlandse site voor een goed overzicht.

jaarfeesten.blogspot.nl Verhalen rondom jaarfeesten met antroposofische inslag. Oa. Michaelsfeest, Maria Lichtmis, Sint Jan, Advent.

Kijk ook bij de aparte tab van Religieuze- en wijsheidsverhalen. Wijsheidsverhalen kunnen ook een aardig alternatief vormen voor verhalen van godsdienstige feesten.

Sinterklaasverhalen

www.kinderpleinen.nl/sinterklaasverhalen Portal voor Sinterklaasverhalen, liedjes en gedichten.

www.sint.nl Van alles en nog wat over de Sint: verhaaltjes, gedichtjes, video's en complete speelfilms over de Sint.

Kerst

www.beleven.org: kerstverhalen. 'Klassieke', traditionele kerstverhalen.

kerstmisonline.nl Aardige kerstverhalen van bekende auteurs.

www.kinderpleinen.nl/kerstverhalen-kerstmis Kerstverhalen voor kinderen; filmpjes en knutseltips.

Pasen

www.beleven.org/feest/pasen Verhalen over het christelijk Paasfeest, maar ook over de Paashaas. Hier verschillende christelijke verhalen rondom Pasen.

Allerzielen

Allerzielen (2 november). De dag dat de doden herdacht worden.

(Wereld)Dierendag

Werelddierendag (4 okober, sterfdag van Sint Franciscus van Assisi). Genoemd naar de heilige Franciscus die met de vogels sprak en diep respect voor de natuur had. Het verhaal De kleine arme van Assisi.

Haloween

Haloween (Engelstalig) De griezelige Haloweenverhalen rondom geesten worden in Nederlands steeds populairder. Eigenlijk heeft dit feest een religieuze achtergrond: Allerzielen - de dag dat de doden herdacht worden.


Offerfeest en Suikerfeest

Offerfeest en Suikerfeest: de bekendste islamitische feesten.


Mythen

www.mythologie.startpagina.nl Startpagina voor mythologieverhalen. Vooral Europese verhalen.


Religieuze verhalen

Upanishads (Hindoeïsme). Alle Upanishads. Korte, filosofische en esoterische teksten. Nederlands- en Engelstalig.

Baghavad Gita (Hindoeïsme) - Het Lied van de Heer. Kort voor het uitbreken van een veldslag legt Krishna aan de strijder Ardjuna de grondslagen van het bestaan uit. Nederlands- en Engelstalig.

Ramayama (Hindoeïsme). Het eerste deel van de Ramayana online. Nederlands- en Engelstalig.

www.mechon-mamre.org (Jodendom) Op deze site kun je de Tenach (Joodse Bijbelboeken) in het Engels en het Hebreeuws downloaden

www.online-bijbel.nl (Christendom) Alle Bijbelverhalen online in de Statenvertaling; psalmen en gezangen. Ook uitleg over de liturgie en catechismus.

www.statenvertaling.net (Christendom) De Statenbijbel online. Met oa. veel uitleg en achtergronden over Bijbelpassages. Ook veel verwijzingen hoe de Bijbel kunstenaars heeft geïnspireerd.

www.bijbelencultuur.nl De Bijbel in de Nederlandse cultuur: site waarin de invloed van de Bijbel op de Nederlandse maatschappij wordt besproken. Ook verrassend veel actuele thema's komen aan de orde.

www.jongerenbijbel.nl (Christendom) Jongerenbijbel online. Prettige, zeer toegankelijke bijbel met hedendaags taalgebruik.

www.heiligen.net (Christendom) Verhalen over heiligen.

www.ars-floreat.nl (Islam) Hier kun je de Koran in het Nederlands downloaden. Vertaling van het heilige boek van de Islam.


Wijsheidsverhalen

www.zinnigeverhalen.nl Korte verhalen die tot nadenken en bezinning aansporen. Ook goed bruikbaar als alternatief voor kerstverhalen.

www.stiltemomentjes.nl Voor op het gebied van mindfulness, stilte en meditatie.

www.heinpragt.com Zeer korte verhalen met een filosofische inslag ter overdenking. Fijn om te gebruiken.

www.inspirerendeverhalen.nl Korte verhalen die tot nadenken en bezinning aansporen.

www.moralstories.org Verhalen voor kinderen (en volwassenen) met een duidelijke moraal. Engelstalig.
www.femma.be Een paar korte verhalen en teksten over rouwverwerking, dood en loslaten.

Moppen voor kinderen

www.kidsweek.nl Leuke, fijne moppen voor kinderen.

www.donaldduck.nl Dit tijdschrift heeft ook aardige moppentrommel.

www.kindermoppen.be Grote, vrij willekeurige verzameling moppen.

Verhalen in het Papiaments en Surinaams (Sranan Tongo)
www.symbaloo.com/mix/bukidilesa Verhaaltjes in het Papiaments; kuentanan na papiamentu.
Yurlsnet van Sygline Schepers Met verhaaltjes en liedjes voor kinderen. Ook woordpakketten Papiamentu (kijk bij downloads Papiamentu).
Even ter ondersteuning: Antilliaans woordenboek (Nederlands-Papiamentu en Papiamentu-Nederlands). Hier een Nanzi-vertelling in het Arubaans.
Languages of Suriname Hier woordenboeken in verschillende Surinaamse talen (Aukan, Carib, Saramacan, Sarnami Hindoestani, Sranang Tongo)
Surinaams woordenboek Een overzichtelijk woordenboek in allerlei Surinaamse talen: Surinaams en Nederlands.

OVER LEZEN : gratis sites met lidmaatschap van de openbare bibliotheek als inlog


Jeugdliteratuur (gratis bronnen, alleen wel met abonnement van de openbare bibliotheek)
www.jeugdbibliotheek.nl de belangrijkste Nederlandse site met veel boekentips voor kinderen van 8-12 jaar. Met oa. veel tips over kinderboeken en lezen voor kinderen. Een abonnement van de openbare bibliotheek is nodig om in te kunnen loggen. Het bibliotheekabonnement is tot 18 jaar gratis te verkrijgen bij de plaatselijke bibliotheek.
Voor kinderen en hun begeleiders:
  • 0-6 jaar (luisterboeken en (voor)leesboeken; de Digitale Voorleestas.
  • 6-12 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, boeken op AVI-niveau)
  • 12-18 jaar (luisterboeken, E-books, lezen met dyslexie, lezen voor de lijst)

  • www.jeugdliteratuur.org Mooie informatieve site over jeugdboeken met nieuws, lesbrieven en info over schrijvers. Met nadruk op Belgische producties.
  • www.onlinebibliotheek.nl Jeugdboeken digitaal lenen om te lezen... en te beluisteren! Je hebt wel een geldig abonnement van de openbare bibliotheek nodig om een account te maken. Ook een echte aanrader voor kinderen met leesproblemen! Op een tablet kun je bevoorbeeld het lettertype of de lettergrootte naar believen aanpassen. Onder andere:
  • E-books
  • Luisterboeken
  • Jeugdbibliotheek.nl:
    • De Reading Corner.org: Animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen in een voorleeshoek. In het Nederlands, Engels en Spaans.
    • www.bereslim.nl : interactieve animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen.
    • De Digitale Voorleestas: animatiefilmpjes van prentenboeken die worden voorgelezen; met tips voor liedjes en verwerking.

Terug naar de inhoud