Taal leren - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Taal leren

TAAL LEREN


www.oefenen.nl Gratis account aanmaken en dan aan de slag. Geweldige site met taaloefeningen en voorbeelden die aansluiten op taalgebruik in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: oefenen voor basisexamen inburgering taalniveau 1: oefeningen met woorden en foto's.
2BDutch.nl Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. De Nederlandse video's zijn ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees.
Taalklas.nl Taaloefeningen met oa. videofilmpjes.
Klik-en-tik Leren omgaan met de computer en tegelijkertijd taal oefenen.
Lees- en schrijf! Oefeningen en tips om (beter) te leren lezen en schrijven.
Cambiumned.nl: website voor het vak Nederlands. Oefeningen in stijl, ontleding en woordbetekenis op middelbare schoolniveau.
www.taalvoorhetleven.nl Doelstelling is laaggeletterdheid bestrijden. Je kunt je hier inschrijven voor een cursus of je opgeven als vrijwilliger.
www.woordjesleren.nl Woordjes leren in meerdere talen, oa. Engels, Spaans, Duits, Frans, Portugees, Latijn, Japans.
www.ikleerinbeelden.nl Site voor beelddenkers om woordjes te leren. Uitleg ook in het Engels, Pools en Frans.
www.zichtbaarnederlands.nl/zn/ Site met duidelijke plaatjes om taalsituaties in het Nederlands te verduidelijken. Ook in het Pools en het Frans.
www.inburgeren.nl Grote site voor nieuwkomers in Nederland. Wel even een account aanmaken. Onder andere taaloefeningen, bijvoorbeeld: www.inburgeringb1.nl
www.vertel-es.nl Online taalcafé om met elkaar op een afgesproken tijdstip te oefenen met Nederlands spreken. Vanaf niveau b2,
www.woordenlijst.org Uitleg over de spelling van veel woorden.


Stichting Lezen en schrijven
Stichting Lezen en Schrijven geeft een breed palet aan herkenning en hulp bij laaggeletterdheid voor volwassenen. Hier enkele voorbeelden:
. Wat is laaggeletterdheid en andere praktische vragen
. Hoe herken je laaggeletterdheid (met filmpje)?
. Hulp bij scholing in taal
. Hier feiten en cijfers over laaggeletterdheid

Bibliotheekservice Passend Lezen
Bibliotheekservice Passend Lezen biedt voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. Voor blinden, slechtzienden en dyslecten.



SPELLING EN WOORDENBOEKEN

Naar mijn verwachting zullen taalapps met veel praktische oefeningen en spelletjes voor telefoon of tablets de 'gewone' sites gaan wegconcurreren. Er bestaan nu al een aantal fantastische gratis apps om de eigen -of andere talen- te leren zoals Duolingo en Memrise, De en Het (over het toepassen van lidwoorden in het Nederlands).

Hier een aardig artikel over taalapps.

Beter spellen

www.spelling.nl Zeer volledige site met spellingsregels en speelse oefeningen voor jong en oud. Met oa. een speciaal gedeelte voor de basisschool met verdeling in niveau. Bevat ook fijne spelletjes om spelling te oefenen zoals Flappybird.

www.spellingoefenen.nl Vrolijke site voor kinderen om op game-achtige wijze spelling te oefenen. Je per niveau je spelletjes, je woordpakket of je taaldictee kiezen.

www.beterspellen.nl: prijswinnende site om beter te leren spellen. Je kunt je registreren en dan Nederlandse, Duitse, Engelse en zelfs Afrikaanse spelling oefenen.  
www.spelcheck.nl. Rechttoe rechtaan: je vult een woord in en kom je de juiste spelling te weten.
www.spelling.nu: online spellingcontrole. Je plakt een stuk tekst in spelling.nu en je krijgt suggesties voor verbetering qua spelling en stijl. Spelling in het Nederlands, Engels, Spaans en Duits.
www.beetjespellen.nl  Hier eerst registreren voordat je vrij eenvoudige oefeningen kunt maken.
www.webwijzer.nl/lerenonline verwijst naar allerlei educative oefensites. Onder andere spelling (bij woordspelletjes), woordenboeken en talen leren. Bekijk deze site verder ook: zeer groot aanbod met educatieve verwijzingen.

www.spellingtoetsen.nl Op deze site kun je voor groep 6,7 en 8 van het basisonderwijs gratis verschillende Entree- en Citotoetsen op spellingsgebied maken. Voor uitgebreidere toetsen kun je je (betaald) abonneren.

www.woordjes.nl Oefeningen met de spelling van woordjes voor groep 1-8 van de basisschool.

www.squla.nl/woordextra De bekende site www.squla.nl heeft een gratis onderdeel voor leerlingen met een taalachterstand. Woordextra is bedoeld voor kinderen met een taalachterstand.


Woordenboeken
www.vandale.nl
Woordenboek online met natuurlijk de spelling + de betekenis van een woord.
www.woorden.org Woordenboek met oa. quotes en uitgebreide zoekmogelijkheden.
www.etymologiebank.nl Site met historische achtergronden herkomst van woorden en uitdrukkingen.
www.valley-trail.com Uitgebreid Nederlands beeldwoordenboek. Zeer geschikt als je in Nederland komt wonen!

www.straattaal.nl Woordenboek met straattaal: een mix van Surinaamse, Marokkaanse, en Turkse woorden met als basis de Nederlandse taal. Bevat ook enkele filmpjes.

www.slang.net Woordenboek met straattaal met de nadruk op het gebruik van Amerikaanse straatuitdrukkingen.

www.juridischwoordenboek.nl Woordenboek met uitleg over talloze wettelijke termen/begrippen.

Yurlsnet van Sygline Schepers Ook woordpakketten Papiamentu (kijk bij downloads Papiamentu).

Antilliaans woordenboek (Nederlands-Papiamentu en Papiamentu-Nederlands).
Surinaams woordenboek Een overzichtelijk woordenboek in allerlei Surinaamse talen: Surinaams en Nederlands.


Grammatica, stijlfiguren en spelling

www.spelling.nl Zeer volledige site met spellingsregels en speelse oefeningen voor jong en oud.

www.cambiumned.nl: website voor het vak Nederlands. Zeer complete site om Nederlands te leren. Behalve spelling en woordenboeken ook grammatica, spellingsregels en een grote hoeveelheid taallinks. Wordt veel gebruikt op middelbare scholen.

Terug naar de inhoud