Leesproblemen - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Leesproblemen

Leesproblemen algemeen

Als u een kind met leesproblemen heeft krijgt u hier allerlei tips. Op voorhand wil ik u aanraden om uw kind lid te maken van de openbare bibliotheek (is gratis tot 18 jaar!). U kunt dan natuurlijk kinderboeken lenen, maar wat minder bekend is: uw kind kan dan ook digitaal boeken downloaden/lenen op de site www.onlinebibliotheek.nl. U kunt hier allerlei soorten kinderboeken (E-books) en luisterboeken digitaal lenen. Het voordeel van digitaal geleende boeken:
  • de lettergrootte van een tekst kan dikwijls aangepast worden;
  • geen telaatgeld of boeken die kwijt raken;
  • bij luisterboeken: door de voorgelezen teksten leert het kind veel nieuwe woorden en kan het ook genieten van een verhaal.

Kinderen met leesproblemen krijgen vooral in het middelbaar onderwijs ook tijdsproblemen : ze hebben gewoon meer tijd nodig om grote hoeveelheden schriftelijke informatie te verwerken. Een bezoek aan de openbare bibliotheek kan soms lastig zijn. Op het platteland zijn de meeste bibliotheken al wegbezuinigd en ook in de stad is het aantal vestigingen zeer klein geworden. Daarnaast is de mogelijkheid om specifieke informatie te vragen in een bibliotheek sterk verminderd (bezuiniging op personeel). In al die gevallen kan digitaal lezen soms uitkomst bieden.

Makkelijk lezen-boeken op Jeugdbibliotheek.nl

Op de jeugdsite www.jeugdbibliotheek.nl van de nationale openbare bibliotheken vind je allerlei tips over boeken. Een onderdeel daarvan zijn E-books die speciaal voor leeszwakke kinderen geschreven zijn. U kunt met een lidmaatschap van de openbare bibliotheek de titels 'lenen'. Lenen wil hier zeggen: u kunt de titels drie weken digitaal lezen. Daarna vervallen de gekozen titels. Als u het boek nog niet uitheeft leent u het boek opnieuw. Bij digitaal lenen is er geen sprake van 'telaatgeld' voor het niet tijdig inleveren van boeken.

AVI: Moeilijksheidsniveau van het lezen

In het onderwijs wordt het leesniveau van het kind op een speciale manier getoetst. In de toets wordt bepaald in welk tempo het kind zinnen en woorden kan lezen. De uitkomsten van die test worden in leesniveau's vertaald: de zogenaamde AVI-leesniveau's. Wat er niet gemeten wordt in die test: of het kind begrijpt wat het leest.
Als uw kind leesproblemen heeft zal dat dikwijls te zien zijn in een lagere AVI-score dan gemiddeld voor kinderen van zijn/haar leeftijd. Hier wat meer uitleg over AVI-leesniveau's.
Etalage van makkelijk-lezen-series voor kinderen
Een aantal uitgeverijen geeft ook series kinderboeken uit die aangepast zijn voor kinderen die lezen niet makkelijk vinden of die leesproblemen hebben. De aanpassingen in de teksten kunnen heel gevarieerd zijn:
  • De letters: groter, dikker of speciale dyslexieletters.
  • Regelmatigere afstand tussen de woorden en letters
  • Zinnen: iedere zin begint op een volgende regel.
  • Minder volle bladspiegel: minder zinnen op een bladzijde.
  • Veel (en aantrekkelijke) afbeeldingen
  • Sterkere splitsing tussen een verhaal voor jongens of  meisjes. In 'gewone' kinderboeken lopen de rollen van jongens en meisjes meestal door elkaar. Dat vergroot ook het lezerspubliek...
  • Dunnere boeken om de arbeid van het lezen te verkleinen
  • Dikkere boeken met veel tekeningen om toch ook eens een dik boek gelezen te hebben.
  • E-books waarbij je zelf de lettergrootte kunt aanpassen.
  • Luisterboeken waardoor je in tweede instantie het geschreven boek weer makkelijker kunt lezen.
  • Boeken gecombineerd met luisteren naar een voorleesstem zodat je samen kunt lezen.
Alles bij elkaar geraapt onderscheid ik vier groepen:

1. Makkelijker geschreven.
De series waarbij de tekst en/of de opmaak van de tekst eenvoudiger – duidelijker – of makkelijker van begrip is gemaakt en toch aansluit bij de leeftijd van het kind.

2. Makkelijker en geschikt voor dyslexie.
De series die speciaal voor dyslecten zijn geschreven. Een heleboel van de bovenste kenmerken komen dan terug, maar de uitgever geeft dan ook nog  duidelijk aan op de boeken dat ze met name voor dyslectici geschikt zijn.

3. Niet makkelijker geschreven, wel met een visuele aanpassing met het lettertype dyslexie.
Boeken met een zogenaamd dyslexie-lettertype. Let op: hier is meestal de tekst niet eenvoudiger dan een ‘gewoon’ boek, maar is alleen het lettertype aangepast. Letters met verdikkingen onderaan de letter en letters met een regelmatige afstand tussen elkaar. Of dat helpt bij het lezen? Soms wel, soms niet, volgens deskundigen. En, om het nog wat moeilijker te maken, er bestaan meerdere lettersoorten die het predikaat dyslexieletter hebben.
Uitgeverij Kluitman heeft veel series opnieuw uitgegeven in dyslexie-lettertype Christian Boer.

4. Aangepaste tekst en voorleestem: meeluisterboeken
Series met eenvoudige tekst; een rustige bladspiegel en een aangepast lettertype. Daarnaast heeft het boek aan de achterkant een internetcode waarmee je op internet mee kunt lezen met een langzame voorleesstem, bijvoorbeeld Uitgeverij Bontekoe.


Op de site www.uitgeverijbontekoe.nl wordt ook gesproken over HY-boeken (hybride boeken) en karaokelezen
Hy-boeken: online tekst lezen + tekstmarkering + luisteren naar aangepast leestempo.
Karaoke-lezen: een wat bredere term voor meelezen online.

Series en uitgevers van aangepaste kinderboeken

Voorbeelden van verschillende series met inhoudelijk aangepaste tekst

Uitgever Delubas
Serie Spannend! Voor kinderen in de midden- en bovenbouw.
Serie Skoop Aangepaste informatieve boeken voor de bovenbouw.
Serie Heftig! Spannende boeken voor kinderen vanaf 10 jaar (groep 7, 8)

Serie Zoeklicht Dyslexie Geschikt voor dyslectische kinderen vanaf 7 jaar (groep 4). Verhalende boeken en informatieve titels.

Uitgever Van Tricht
Serie Troef-reeks Voor kinderen tussen 11-18 jaar.

Uitgeverij De Inktvis
Serie Kokkel-reeks Geschikt voor dyslectische kinderen.

Uitgeverij Bontekoe
Serie Piraatjes! Geschikt voor kinderen van 8-14 jaar.
Serie Vaantjes Geschikt voor kinderen van 6-8 jaar.
Meeluisterboeken In deze boeken staat een speciale code. Als je de code invoert op de site www.meeluisterboek.nl, dan kun je met de voorleesstem samen het boek lezen.

Uitgeverij Maretak
Serie Boemerang Aangepaste teksten in dyslexieletter Heinemann Special.

Uitgeverij Kijk en Lees
Serie Kijk en lees Serie aangepaste stripboeken die makkelijker lezen.  Voor groep 3 t/m 6.

Voorbeelden series met een dyslexieletter zonder aangepaste tekst

Uitgeverij Dyslexion
Naast een aantal 'klassieke' kinderboeken voor de bovenbouw geeft uitgeverij Dyslexion vooral series uit:
Serie De Voetbalgoden dyslexie Voetbalserie van Gerard van Gemert voor jongens van 7-9 jaar.
Serie Kief de goaltjesdief dyslexie Voetbalserie van Gerard van Gemert. Voor kinderen van 7-9 jaar.
Serie De Paardenmeiden dyslexie Serie van Netty van Kaathoven over belevenissen met paarden en maneges.
Serie De hockeytweeling dyslexie De tweelingzussen Nahra en Nikki zijn gek op hockey. Hockeyserie van Gerard van Gemert voor meisjes 7-9 jaar.
Serie De stoere hockeybende dyslexie Hockeyserie van Gerard van Gemert voor jongens 7-9 jaar.
Serie Dolfijnenkind dyslexie Natuurserie over dolfijnen van Patrick Lagrou. Voor kinderen van 10-12 jaar.
Serie Mzzlmeidendyslexie Populaire meidenserie voor 13-15 jaar. Schrijfster: Marion van de Coolwijk.
Uitgeverij Kluitman
Kluitman heeft veel 'gewone' boeken ook opnieuw uitgebracht in de dyslexieletter van Christian Boer. Dus: even opletten welke uitgave je wilt. Hier een paar series:
Serie Heksje Lilly dyslexie Erg populaire serie over een lief heksje. Voor kinderen vanaf 7 jaar. Auteur: Knister (= Ludger Jochmann).
Serie Koen Kampioen dyslexie Populaire voetbalserie voor kinderen vanaf 7 jaar. Auteur: Fred Diks.
Serie Lizzy dyslexie Alledaagse belevenissen van het meisje Lizzy. Vanaf 9 jaar. Auteur: Suzanne Buis.
Serie Heartland dyslexie Heartland is een paardenboerderij in het Amerikaanse Virginia. Paardenserie voor meisjes vanaf 10 jaar. Auteur: Lauren Brooke.
Serie Super Jan dyslexie Jan heeft af en toe superkracht, maar die heeft hij alleen om anderen te helpen. Vanaf 7 jaar. Auteur: Harmen van Straaten.


Zonder enige aanpassing: informatieve jeugdboeken!
Sommige kinderen (vooral jongens) zijn nauwelijks geïnteresseerd in fantasieverhelen: zij willen weten hoe de wereld in elkaar zit. Dikwijls vormen informatieve boeken en informatieve jeugdtijdschriften dan wel een bron van leesplezier. Je hoeft geen ‘rode draad’ van het verhaal vast te houden; je hoeft geen hoofdpersonen te ‘snappen’; de illustraties verduidelijken veel… en je leert hoe de wereld in elkaar zit.

Graphic novels: niet geschreven voor leeszwakke kinderen... maar wel een succes
De laatste jaren is er een stroom van kinderboeken gekomen waarbij tekst en catroonachtige tekeningen elkaar op een humoristische manier aanvullen. Een enorm succes bij alle kinderen. Ook leeszwakke kinderen blijken dikwijls fors aan het lezen te gaan met deze boeken. De trendsetter was de Amerikaanse gamemaker Jeff Kinney die besloot om ook eens een kinderboek te maken: Het leven van een Loser. Dat werd uiteindelijk een serie die overal ter wereld een groot succes is.
In het kielzog van Kinney zijn er snel andere schrijvers met hun series gekomen: Dagboek van een Muts; De boomhut met ... verdiepingen; Lotte Wirwar; Flip  Fiasco; Tom Groot enz.
Uiteindelijk spreekt men inmiddels van het genre de graphic novel. Overigens werd die term vroeger gebruitkt voor stripboeken.

Helpen met lezen op het internet


Oefenen met beginnend lezen (de eerste AVI-leesniveau's)
www.syboor.eu/edu/woordenlijsten Lezen met de de meest gebruikte leesmethode van de basisschool: Veilig Leren Lezen. Vanaf 2014/2015 oefenwoordjes volgens de Kim-versie met gebruik van de zogenaamde Kernen: woordjes met een opklimmmende moeilijkheidsgraad.
Klik hier voor woordjes oefenen met de oude 2e maanversie.
www.jufleontine.com Juf Leontine heeft oa. spelletjes rondom de eerste woordjes van groep 3 ontwikkeld: de zogenaamde woordzoekers. Om speels te oefenen.
www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.
www jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. leren lezen.    

Oefenen met begrijpend lezen

www.meestermichael.nl Deze basisschoolmeester heeft allerlei oefeningen rondom lezen verzameld, oa. voor de Cito.

www.begrijpendlezen-woordenschat.yurls.net/nl Ook Meester Frank heeft allerlei oefeningen verzameld.

www.wijzeroverdebasisschool.nl : tips voor betrokken ouders. Hoe pak je het aan om te oefenen met begrijpend lezen? Op deze site een aantal praktische tips.

www.juf-milou.nl Juf Milou geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufbijtje.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.
www.jufmaike.nl Juf Bijtje geeft veel oefenmateriaal voor de basisschool, oa. begrijpend lezen.


Makkelijk Lezen Plein (MLP)
Op leesgebied is het Makkelijk Lezen Plein de allerbelangrijkste site voor kinderen met leesproblemen (en hun opvoeders). Er staat veel informatie en hulp op voor kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en bibliotheken.
Hier een paar kleine voorbeelden uit de MLP-site:
Algemene verwijzingen van taal- en leesproblemen
Tips voor ouders voor het lezen met hun kind
Tips leesonderwijs voor leerkrachten

Tips aanpak leesproblematiek (voor leerkrachten)
Verwijzingen naar veelsoortige hulpmiddelen
als daisyspelers, leespennen enz. De ontwikkelingen op technisch en digitaal gebied gaan snel, en er staan veel zaken waarvan u het bestaan misschien niet eens vermoedt.

Beter spellen
www.spelling.nl Zeer volledige site met spellingsregels en speelse oefeningen voor jong en oud. Met oa. een speciaal gedeelte voor de basisschool met verdeling in niveau. Bevat ook fijne spelletjes om dictee en spelling te oefenen zoals Flappybird en Spiders.
Land van Lezen
Zwijsen is een grote uitgeverij op kinderboekengebied die vooral veel leesboeken aan basisscholen levert. De uitgeverij heeft een site gemaakt met veel informatie over kinderboeken: Land van Lezen. Eén van de onderdelen gaat over dyslexie en geeft een mooie opsomming van kinderboeken die geschikt zijn voor dyslectische lezers. Via een speciaal soort boekenfilter kun je ook op moeilijkheidsnviveau (leesniveau) zoeken.

Luisterboeken algemeen

Wie moeite met lezen heeft, of gewoon plezier in het luisteren naar verhalen heeft, zal geholpen zijn met luisterboeken op het internet. Maarten Sprenger heeft een mooie Symbaloo-verzamelpagina gemaakt voor luisterboeken in het Nederlands, Frans, Engels en Duits, zowel voor kinderen als volwassen: Symbaloo Luisterboeken.

LuisterBieb-app van Bibliotheek.nl

Een fijne en gevarieerde app met veel luisterboeken vind je bij www.onlinebibliotheek.nl. De app is gratis te downloaden bij de App-store (IOS) of de Google Play (Android)store.

Als je een luisterboek hebt gedownload kun je daarna offline luisteren. Er zijn luisterboeken beschikbaar voor leden en niet-leden van de openbare bibliotheek.


De grootste keuze heb je als je een geldig lidmaatschap van de openbare bibliotheek (bibliotheekpasje) kunt raadplegen. Je kunt dan door in te loggen een grote keuze aan kinderboeken, lijstboeken en boeken voor volwassenen vinden. De luisterboeken zijn 3 weken lang te gebruiken.

Niet-leden hoeven niet in te loggen maar hebben een kleinere keuze aan titels (het grijze en witte label bij de boekenkeuze).

Bibliotheekservice Passend lezen voor kinderen en volwassenen met een beperking
De dienstverlening van Bibliotheekservice Passend Lezen (voorheen Stichting Aangepast Lezen) is bestemd en toegankelijk voor mensen met een zodanige (veelal visuele) beperking dat zij voor het lezen geheel of gedeeltelijk aangewezen zijn op leesvormen en materialen van aangepast lezen.
Als je een leesbeperking hebt die een lidmaatschap van Passend lezen nuttig maakt, moet je je eerst inschrijven. Op het inschrijfformulier moet je ook aangeven welke leesbeperking je hebt. Voor kinderen tot 18 jaar is de dienstverlening gratis. Vanaf 18 jaar betaal je jaarlijks contributie.
Wat heeft Aangepast lezen zoal in huis?

Gesproken boeken, op daisyrom of streaming via de pc. Natuurlijk Nederlands, maar ook Duits, Engels en Frans. Wordt ook wel audiolezen genoemd.
Tijdschriften en kranten in gesproken vorm.
Brailleboeken: de fameuze voelboeken in brailleletters.

Lees voor andersoortige ondersteuning ook het stukje hierboven over de Openbare Bibliotheek.


Stichting Dedicon: grenzeloos lezen
De Stichting Dedicon heeft als motto 'grenzeloos lezen'. De Stichting verspreidt en innoveert producten met aangepaste leesvormen waaronder school- en studieboeken, folders en tijdschriften. Een zeer belangrijke site om goed te bekijken als je studerende kinderen hebt met een leesbeperking. Als je deze stichtingsmaterialen wilt gebruiken heb je een bewijs van 'leesbeperking' nodig. Klik hier om te kijken wat je daarvoor nodig hebt.

Dedicon heeft samenwerkingsverbanden met allerlei organisaties die zich bezighouden met omgaan met leesbeperkingen.

Links: uitleg wat de Stichting Aangepast Lezen voor activiteiten heeft. Nb.: De Stichting heet nu Passend Lezen.


Rechts: Voeljeboekje is een activiteit om jonge kinderen (0-6 jaar) met ernstige visuele beperkingen toch kennis te laten maken met prentenboeken. Mogelijk gemaakt in samenwerking met Stichting Dedicon. 



Belangrijke sites over dyslexie

Wat is dyslexie?


De term dyslexie kent vele definities. Kort door de bocht genomen komt het erop neer dat je hardnekkige problemen hebt met het spellen en lezen van woorden.

Als je eens wilt zien wat dyslexie doet met je leesbeleving, kijk dan naar de linkervideo. In de video rechts eenvoudige uitleg over dyslexie.



Startpagina dyslexie

Startpagina dyslexie: bonte, algemene startpagina met een brede mix aan commerciële en niet-commerciële verwijzingen naar onderwerpen en sites die over dyslexie gaan.


Symbaloo pagina voor dysexie

Maarten Sprenger heeft een mooie Symbaloo-verzamelpagina gemaakt voor allerlei onderwerpen die met dyslexie te maken hebben: Symbaloo Dyslexie.

Steunpunt dyslexie

Steunpuntdyslexie.nl geeft uitgebreide informatie over dyslexie bij kinderen en de hulp die ouders en andere opvoeders kunnen bieden. Onder andere praktische tips over de ondersteuning die de gemeente hoort te bieden en de vergoedingen voor gemaakte kosten.

Dyslexie Centraal
www.dyslexiecentraal.nl Alles over leesproblemen en dyslexie in onderwijs en zorg. Gesplitst in tips voor ouders; leerlingen; leerkrachten primair onderwijs; docenten voortgezet onderwijs.



Balans digitaal
Balans digitaal: landelijke vereniging voor ouders van kinderen met een leer- en/of gedragsstoornis, zoals ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS. Zeer uitgebreide site met goede informatie en doorverwijzingen. Nu de wet op passend onderwijs ingaat zal de site nog belangrijker worden.
De site heeft een speciaal onderdeel voor dyslexie
.


Passend onderwijs

Passend onderwijs. Vanaf schoolseizoen 2014 treedt de Wet voor Passend Onderwijs in werking. Het doel van passend onderwijs om meer kinderen die extra zorg nodig hebben in het 'gewone' onderwijs onder te brengen.
De meningen over deze maatregel lopen sterk uiteen: van 'gewoon een botte bezuiniging ten koste van de kinderen' tot 'een prima maatregel om ervoor te zorgen dat ook kinderen met extra zorg toch op een gewone school kunnen blijven.'
De koerswijziging roept nogal wat praktische vragen op.


Impuls & Woortblind
Impuls & Woortblind
 
Impuls & Woortblind is een belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

Superboek.nl
Superboek.nl
. Lezen is leuk. Maar als je dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is het ook best moeilijk. Superboek helpt met gratis gesproken boeken. Via internet, in de app Daisylezer of op daisyrom. Heb je een leesbeperking? Je kunt je gratis inschrijven bij Superboek.
Superboek heeft gesproken boeken in vier leeftijdscategorieën: 0-8 jaar; 9-12 jaar; 13-15 jaar; 15+.

Yoleo: een online leesgame met karaoke-lezen
Stichting Dedicon heeft de online leesgame Yoleo uitgebracht waarmee kinderen die niet graag lezen zelf online boeken kiezen voor de pc of de I-pad. Een voorleesstem leest mee met de cursor die zich over de tekst beweegt. Het lijkt op karaoke, en tegenwoordig wordt dat dan ook wel karaoke-lezen genoemd. Hoe meer je leest, des te meer punten verdien je. Je krijgt het eerste hoofdstuk van een boek om uit te proberen. Als je het hele boek op dezelfde manier wilt lezen, moet je het fysieke boek ook bij Yoleo aanschaffen.

Wel jammer dat tot nu toe alleen jeugdfictieboeken worden aangeboden. Dyslectische kinderen houden dikwijls van informatieboeken: kennis vergaren. Als een kind een lidmaatschap van de openbare bibliotheek heeft kan het de boeken van de Yoleoboekenlijst gratis lezen op www.onlinebibliotheek.nl.

Links: uitleg wat hoe Yoleo leesprogramma van Yoleo werkt. Het programma is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar. In Yoleo worden boeken in hybride vorm aangeboden. Dat is een combinatie van tekst en auditieve ondersteuning  door een menselijke stem. Meer informatie is beschikbaar via www.yoleo.nl


Rechts: Uitleg hoe karaokelezen werkt, een van de producten van Passend Lezen.  


Eenvoudig Communiceren
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren brengt aangepast leesmateriaal uit voor jongeren en volwassenen. Ook adviseert de uitgeverij gemeentes en overheid hoe informatie in begrijpelijker taal opgesteld kan worden.


Slimme-Nieuwslezer
Slimme Nieuwslezer
. Als je een gratis account aanmaakt kun je op Slimme Nieuwslezer allerlei nieuws in eenvoudige taal digitaal lezen en taaloefeningen doen. Je wordt op allerlei plaatsen geholpen met een voorleesstem. De doelgroep is jongeren en volwassenen met een taalachterstand.
Het programma Slimme Nieuwslezer won in 2010 de afabetiseringsprijs. 


Dyslexieletters
Tegenwoordig zijn er verschillende type letters die aangepast zijn voor dtyslectische lezers. Kort door de bocht gezegd hebben een aantal letters verdikkingen waardoor ze beter met hun voetjes op de grond lijken te staan. Ook is de afstand tussen de letters en de woorden regelmatiger. Over het nut van de dyslexieletter wordt hevig getwist.
Hier wat uitleg over kinderboeken met dyslexieletters.

Uitgeverij Kluitman heeft veel kinderboeken met de zogenaamde Lexima-letter uitgegeven. Hier een lijst van zulke boeken.

Uitgeverij De Bontekoe werkt ook veel met een (andere) dyslexieletter voor leeszwakke kinderen. Bijzonder zijn ook de meeluisterboeken. Hoe werkt dat? In het boek staat een code waarmee je op internet het boek voorgelezen krijgt. Tijdens het lezen van het boek zet je je koptelefoon op en lees je samen met de voorleesstem.

Ook op het gebied van leesproblemen geeft uitgeverij Zwijsen speciale boeken uit met een aangepast lettertype. De Zoeklichtserie dyslexie is een bekende reeks boeken die geschikt is voor kinderen met een leesbeperking.

Naar verwachting zal de opkomst van de E-readers en tablets gedeeltelijk een oplossing bieden. Je kunt dan veelal de lettergrootte van teksten aanpassen, en met speciale apps ook wijzigen in een makkelijker leesbaar lettertype. Hier een voorbeeld van Dys (gratis downloaden), een dyslexieletter voor de I-phone.

Vereniging Onbeperkt Lezen
De Vereniging Onbeperkt Lezen geeft informatie en advies over lezen in aangepaste vorm. Daarnaast komen ze op voor de belangen van kinderen en volwassenen met een leeshandicap en steunen nieuwe ontwikkelingen.
Er staat veel informatie over het brailleschrift en de achtergronden daarvan. Vroeger heette deze vereniging Vereniging van Leesgehandicapten (NLBB).

Kees Komma en de boekenbende


Kees Komma en de boekenbende is  een gratis game waarmee je spelenderwijs lezen en luisteren combineert. Zo heb je een eerste kennismaking met gesproken boeken.
De game  richt zich vooral op kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar. Dat is precies de fase waarin vaak problemen aan het licht komen op het gebied van (begrijpend) lezen. Nog voordat kinderen een negatieve ervaring overhouden aan lezen, laat Kees Komma hen spelenderwijs kennismaken met de combinatie luisteren en lezen tegelijk. De game brengt zo het aanbod van gesproken boeken als hulpmiddel onder de aandacht. Vooral voor kinderen met dyslexie kunnen gesproken boeken een uitkomst zijn.
De game is gratis beschikbaar en kan worden gespeeld op elke computer met een internetverbinding. Bovendien is de game ook beschikbaar als app in de AppStore en voor de Androidmarket.
Kees Komma is ontwikkeld door IJsfontein in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek Nederland.
Ga hier naar de site van Kees Komma en de Boekenbende.

Prentenboeken voor slechtziende en blinde kinderen

Een sympathiek initiatief op de site www.prentenboekenPlus.nl: prentenboeken voor slechtziende kinderen om hun taalontwikkeling te stimuleren.


Wellicht heeft u ook iets aan de portal  Blind of Slechtziend met tips op allerlei gebied over dit onderwerp. Of bekijk de Oogvereniging eens.

Tip: Hulpmiddel BrowseAloud
Op allerlei websites met het BrowseAloud logo (zie afbeelding) kun je de internetpagina hardop laten voorlezen als je een tekst selecteert. Een handig, gratis hulpmiddel als je moeite met lezen hebt.
Uitleg over BrowseAloud.

Stichting Het Sprekend Boek voor gehandicapte kinderen
www.hetsprekendboek.nl is een website voor gehandicapte kinderen die niet zelfstandig een boek kunnen vasthouden en lezen. Met een abonnement krijgt het kind toegang tot een digitale bibliotheek om op de computer van boeken te genieten.


VoorlezenPlus.nl

www.voorlezen-plus.nl gaat over voorlezen voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen en voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie.

Tips voor ouders van doven en slechthorenden
Uitleg over gebarentaal, en veel andere tips, kun je vinden op de site van het Nederlands Gebarencentrum. Zij hebben ook een internetwinkel van gebarenboeken.
Ouders van dove kinderen hebben een eigen organisatie: FODOK (Nederlandse Organisatie van Ouders van Dove Kinderen). Vlaanderen heeft de: FEVLADO (Federatie van Vlaamse Doven Organisaties).
Op de site Doof.nl kun je ook wat aangepaste kinderboeken vinden.
In de wereld van de apps voor tablets en smartphones verwacht ik nieuwe ontwikkelingen. De apps die ik nu tegenkom gaan vooral over versterking en meting van geluidsniveaus, bijvoorbeeld bij Beter Horen. Een spectaculaire app vind ik de Bioaid, die app kan je smartphone in een gehoorapparaat veranderen. Met een andere app kunnen kinderen elkaar gebarentaal leren:
kindergebaren-app-voor-dove-en-horende-kinderen
Niet zozeer boeken, maar wel met talloze praktische verwijzingen: een speciale startpagina over slechthorendheid.

Leesproblemen en meertaligheid
Vanuit de kinderpsychologie is er veel kennis verzameld over de ontwikkeling van taal bij kinderen. Het zal duidelijk zijn dat ook onderwerpen besproken worden als de taalontwikkeling een onverwachte koers neemt. Meertalig.nl is een zeer informatieve, veelzijdige site over taal.

Heel interessant vind ik de onderdelen over meertaligheid. In de hedendaagse wereld (e)migreren velen naar landen met een andere  taal. Hun kinderen komen meteen in een tweetalige situatie terecht. Dat kan lastig zijn... maar dat ook nog mooie voordelen opleveren!
De Britse site van Worldstories geeft verhaaltjes voor kinderen in allerlei talen: je kunt ze (voor)lezen; laten voorlezen en zelfs downloaden qua tekst of MP3. Absolute aanrader.
De Amerikaanse variant daarop is de site van ICDL (International Children's Digital Library). Hier ook boeken in  allerlei talen. Je moet bij deze gratis site wel even een account aanmaken.
Toch ook nog even een extraatje voor de ouders: er bestaat een internationale kranten/tijdschriftensite waar u in veel openbare bibliotheken de kranten van uw vaderland kunt lezen:  PressReader. Download de app op je tablet of smartphone... en ga naar de openbare bibliotheek. Je kunt dan ter plekke talloze tijdschriften in allerlei talen lezen. Als je vanaf thuis de artikelen probeert te lezen krijg je een blokkade na een inleidend stukje tekst. De openbare bibliotheek hebben abonnementen afgesloten met PressReader om in de bibliotheek wel de volledige inhoud te kunnen lezen. De kranten en tijdschriften gaan tot 90 dagen terug in de tijd.

Tip om Nederlandse woordjes te leren: kies de site van Beeldwoordenboek Nederlands om Nederlandse woordjes met behulp van afbeeldingen te leren.

Terug naar de inhoud