Winnende kinderboeken - Verhaaltaal.nl

Ga naar de inhoud

Winnende kinderboeken

De belangrijkste kinderboekenprijzen 


Over het algemeen kun je de prijzen splitsen in populariteitsprijzen en literaire prijzen.

Bij populariteitsprijzen kiezen grote groepen lezers op een 'democratische' manier hun mooiste boeken: een kwestie van stemmen tellen. Je weet dan bij de toekenning van de prijzen zo ongeveer wat de meeste kinderen en jongeren graag lezen. De bekendste prijzen op dit gebied zijn die van De Nederlandse Kinderjury en de prijzen van de jongeren, de zgn. Prijs van de Jonge Jury.

Zodra een kleine groep volwassenen de jury vormt bij het beoordelen van kinder- en jeugdboeken komen er bijna automatisch literaire prijzen uit de bus (de boeken van de voorschoolse periode uitgezonderd).
De volwassenen van een jury worden meestal gekozen om hun autoriteit op leesgebied. Zij laten zich meer leiden door originaliteit in de uitwerking en persoonlijke schrijfstijl bij de gekozen titels. De bekendste vertegenwoordigers van prijzen die door een jury van volwassenen worden gekozen zijn de Griffels, de Boekenleeuw en de Woutertje Pieterse Prijs.


De opbouw van deze pagina met bekroningen komt in volgorde ongeveer overeen met de leeftijd van het lezerspubliek, te beginnen bij baby's en te eindigen bij literatuur voor jong-volwassenen.

Prijs van het Boekstart Babyboekje van het Jaar
De prijs is bestemd voor boeken voor de allerjongsten, de baby’s van nul tot anderhalf jaar. Het stimuleren van de toename aan kwalitatief goede babyboekjes, zowel nieuwe als in herdruk, is een van de doelstellingen van de prijs. Tevens willen de organisatoren van Boekstart ouders en medewerkers van de kinderopvang meer inzicht bieden in wat goede babyboekjes zijn.

Klik hier voor Het Babyboekje van het Jaar.

Klik hier voor de nominaties van Het Babyboekje van het Jaar.

Prijs van het Prentenboek van het Jaar
Een jury van bibliothecarissen kiest de tien mooiste prentenboeken van het afgelopen jaar. De winnende titel is Het Prentenboek van het Jaar.
Actuele presentaties staan steeds op de site van de Nationale Voorleesdagen
Klik hier voor de winnende titels
van de afgelopen jaren.

Sardes Leespluim van de Maand
De prijs Sardes Sardes Leespluim van de Maand is bestemd voor de promotie van goede boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). De prijs is belangrijk voor professionals die werken met jonge kinderen in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzalen, als gastouder en onderbouw van het basisonderwijs. Met goede boeken worden boeken bedoeld waarbij de taal voldoende uitdaging biedt om de woordenschat uit te breiden. De illustraties ondersteunen het verhaal.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury en de Pluim van de Senaat

De Nederlandse Kinderjury is een populariteitsprijs waarbij kinderen in de leeftijdscategorieën 6-9 jaar en 10-12 jaar stemmen op hun mooiste boek van het afgelopen jaar. In feite zijn er maar twee winnaars, maar als je verstandig bent kijk je ook goed naar de tien genomineerde titels in een eerdere fase.

De Leesjury ( voorheen de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury (VKJ)
Kinderen van 4-16 jaar kiezen hun mooiste boeken in zes leeftijdscategorieën. In iedere leeftijdsgroep is er een vastgestelde lijst van tien boeken die meedoen (in Nederland kun je kiezen uit alle boeken die afgelopen jaar zijn verschenen). Bovendien lezen de meeste Vlaamse stemmers in leesclubverband (in Nederland kan iedereen meedoen). Hier de site van De Leesjury.
Hier de prijzen en nominaties per jaar.

De Vlaamse jeugdboekenmaand is altijd in maart.


Boekenleeuw en Boekenpauw

De Belgische Boekenleeuw is het mooiste boek van het afgelopen jaar, vergelijkbaar met de Gouden Griffel in Nederland. De Boekenpauw is het mooist geïllustreerde boek van het afgelopen jaar.

De beste (Vlaamse) site op het gebied van Nederlandstalige jeugdboeken: www.klascement.net/organisatie

Griffels en Penselen (Kinderboekenweekprijzen), Vlag- en Wimpels
Jaarlijkse literaire kinderboekenprijzen ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Voor een Gouden Griffel komt uitsluitend in aanmerking een door een erkende Nederlandse of Vlaamse uitgever in de Nederlandse taal uitgegeven kinderboek van een in het Nederlands schrijvende auteur. De jury bestaat uit autoriteiten op het gebied van kinderliteratuur.

Tegelijk met de Zilveren Griffels worden het Gouden Penseel en Zilveren Penselen toegekend. Uit de Zilveren Griffels wordt tijdens het Kinderboekenbal (eind september) de Gouden Griffel bekend gemaakt.
In de Vlag en Wimpel-lijst worden boeken opgenomen die een eervolle vermelding verdienen. Bij hoge uitzondering wordt een Boekensleutel toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt.

Woutertje Pieterse Prijs
De literaire prijs voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek van het jaar.
Actuele Woutertje Pieterse Prijs.
Winnaars van afgelopen jaren op een rij. Bij alle winnende boeken staat natuurlijk een juryrapport en - interessant voor het onderwijs - prima uitgewerkte lessuggesties rondom een winnend boek.

De Thea Beckmanprijs
Jaarlijkse fictieprijs voor lezers tot en met 12 jaar voor het mooiste kinderboek op het gebied van geschiedenis. De prijs is benoemd naar de bekende en geliefde kinderboekenschrijfster Thea Beckman. Zij werd bekend door haar spannende historische jeugdboeken, onder andere de klassieker Kruistocht in spijkerbroek. De prijs wordt steeds uitgereikt op het Archeon: het openluchtmuseum in Alphen a/d Rijn over de historie van Nederland..
Klik hier voor de Thea Beckmanprijs.

De belangrijkste prijzen voor jongeren

Jonge Jury
Een soort kinderjury voor de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Uit de jongerenboeken van de afgelopen twee jaar kiezen jongeren hun mooiste titels. De boeken zijn dus echt de populairste boeken binnen deze leeftijdsgroep. Net als bij de Kinderjury raad ik je aan om ook goed naar de nominaties te kijken. je krijgt dan een aardig beeld wat jongeren bezighoudt op boekengebied. Naast de winnende titel van de Jonge Jury wordt ook de Debuutprijs bekend gemaakt voor het beste debuut van afgelopen jaar.
Site van de Jonge Jury.

Inktaap

De Inktaap: prijs voor literatuur voor jongeren. Jongeren kiezen uit verschillende bekroonde literatuurboeken welk boek zij het best vinden.

Beste Boek voor Jongerem
De prijs Beste Boek voor Jongeren wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste jongerenboek van het voorafgaande jaar. De doelgroep is jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar. Jongeren kiezen uit een voorselectie, gemaakt door een vakjury bestaande uit volwassen - hun mooiste boeken. De Vlaams-Nederlandse literaire prijs bestaat uit twee vakjuryprijzen - voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jongerenboek en voor het beste in het Nederlands vertaalde jongerenboek. De prijzen worden bekend gemaakt tijdens de Boekenweek voor Jongeren (half september).


Terug naar de inhoud